Παλαιοτερα η ζωη παρειχε στους ανθρωπους πιο στενα αλλα σταθερα πλαισια. Ο γαμος ηταν ενας και για παντα, η απασχοληση για μια ζωη η ιδια και η οικογενεια ηταν παγια και σταθερη ταυτοτητα για τα μελη της.
Στην κοινωνια των νεων επικοινωνιακων τεχνολογιων, της υπερκαταναλωσης,του fast,του zero, του I am,του ...and so what?, τη λεγομενη liquid society, η ρευστοτητα και η γρηγορη εναλλαγη καταστασεων, εντυπωσεων και αντιδρασεων, επιβαλλει στα ατομα το βραχυπροθεσμο, το στιγμιαιο.
Προτιμαται απο τη σταθεροτητα, η οποια θεωρειται πλεον passe, η διαρκης αλλαγη και ο εθισμος της αλλαγης για την αλλαγη. Αντι για σχεσεις με διαρκεια κυριαρχουν οι συντομες σχεσεις που ξεκινουν τοσο γρηγορα οσο και διακοπτονται. Η εκρηξη των διαδικτυακων sites virtual κοινωνικης συναναστροφης με τους περισσοτερους να ψαχνουν για γνωριμιες εφημερες και ως εκ τουτου επικινδυνες που καταληγουν σε ραντεβου του, ο,τι ηθελε προκυψει, παρεχουν μια χαρακτηριστικη εικονα: εχουμε τη δυνατοτητα για επαφες με ανθρωπους που ποτε δεν θα συναντουσαμε εκτος Διαδικτυου, αλλα χωρις διαρκεια και ενδεχομενως βιαιες και καταστροφικες. Οι συγχρονες σχεσεις φερουν τη σφραγιδα του εφημερου. Στερουνται τον χρονο που απαιτειται για τη δημιουργια συναισθηματων και τα ατομα μενουν μονο στις αισθησεις τους. Η στιγμιαια απολαυση των ηδονων και των αισθησεων, ερχεται να αντικαταστησει τη δεσμευση στα συναισθηματα, και την συντροφικοτητα.
Ηδη απο το 1973 ο Πιερ Παολο Παζολινι,μας θυμιζε:"η προκαταναλωτικη κοινωνια εχει αναγκη απο ανθρωπους δυνατους, αρα αγνους.Η κοινωνια της καταναλωσης αντιθετα εχει αναγκη απο ανθρωπους αδυναμους, αρα ακολαστους".
Η λεγομενη σεξουαλικη απελευθερωση μονο ελευθερια δεν χαρισε στους ανθρωπους, αντιθετα τους εκανε δυστυχισμενους, κλεισμενους στον εαυτο τους και τους επληξε ψυχικα και σωματικα. Ολη αυτη η κατασταση οδηγει τα ατομα σε μια διαβρωση του χαρακτηρα και τα καθιστα ανικανα να βιωσουν μακροπροθεσμες αξιες, οπως η πιστη , η δεσμευση και η συμπορευση.
Το φαινομενο αυτο, συμφυτο με τη σημερινη κοινωνια, εξελισσεται παρασυροντας ολο και περισσοτερα ατομα σε αδιεξοδο, αφου με τοσο ξοδεμα, οδηγουνται σε παθογενειες φυσικης η ψυχικης εξαντλησης, σε ενα burn-out μιας υπερλειτουργιας του εαυτου που ουσιαστικα "καιγεται", οπως το ηλεκτρικο κυκλωμα οταν υπερφορτωθει.
Woman's Voice
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου