Powered By Blogger

Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΙΣΟΒΙΑ ΕΥΤΥΧΙΑ

Με 99 φρασεις του Οσκαρ Γουαιλντ, ευφυεις και κυνικες, ο Αλαν Περσυ προσφερει τις καταλληλες συμβουλες για να απολαυσουμε τη ζωη.

'' Το να ζεις ειναι το σπανιοτερο πραγμα του κοσμου. Οι περισσοτεροι απλως υπαρχουν''.Ταδε εφη Οσκαρ Γουαιλντ. Μαστορας του αφορισμου, ο μεγαλος ιρλανδος λογοτεχνης του αισθητισμου υποστηριζε οτι " η ζωη πρεπει να βιωνεται ως τεχνη'' και εδωσε πρωτος το παραδειγμα. Εζησε μια ζωη μυθιστορηματικη,γεματη απολαυσεις και ηδονισμο, καποτε ως τα ακραια ορια τους.

Ο Αλαν Περσυ ακολουθει τη συνταγη που εκανε μπεστ- σελερ τον Νιτσε, 99 μαθηματα καθημερινης φιλοσοφιας: Αποδελτιωνει 99 φρασεις απο το εργο του Γουαιλντ, για ισαριθμα μαθηματα και παραθετει μια συντομη ερμηνεια για την καθεμια, εμπλουτιζοντας τη με σχολια απο τη λογοτεχνια, την ιστορια, τη σοφια της Ανατολης. Ευφυεις, κυνικοι, με ποιητικη πυκνοτητα και πολυ χιουμορ, οι αφορισμοι του Γουαιλντ αναφερονται σε καθε πλευρα της ζωης: στη σχεση με τον εαυτο μας, ''Αγαπησε τον εαυτο σου και θα ειναι η αρχη ενος ισοβιου ειδυλλιου'', στην κοινωνικη ενταξη, ''Ειναι μπελας να εισαι μελος της κοινωνιας, αλλα αν εισαι αποκλεισμενος απο αυτην ειναι τραγωδια", στις κοινωνικες σχεσεις, ''Ορισμενοι φερνουν την ευτυχια οπου πανε, αλλοι οποτε φευγουν'', στον ερωτα '' Η καρδια ειναι φτιαγμενη για να ραγιζει'', στο σεξ '' Τα παντα στον κοσμο εχουν να κανουν με το σεξ, με εξαιρεση το σεξ. Το σεξ εχει να κανει με την εξουσια'', στα χρηματα, ''Τα λεφτα δεν αγοραζουν την ευτυχια, προσφερουν ομως μια αισθηση τοσο παρεμφερη που μονο ενας κορυφαιος ειδικος μπορει να διαπιστωσει τη διαφορα'', στη ζωη, στον κοσμο γενικα "Ο κοσμος ειναι θεατρο, αλλα η διανομη των ρολων ειναι χαλια".

Εφημεριδα ''Το Βημα", 8 Ιουλιου 2012 ( Λαμπρινη Κουζελη)

Αλλαν Περσυ ~Οσκαρ Γουαιλντ: 99 μαθηματα σοφιας για μια ευτυχισμενη ζωη εδω και τωρα ( Εκδοσεις Πατακη)

Woman's Voice