Powered By Blogger

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙΣ

Ο μικρος εξερευνητης που κρυβω μεσα μου απελευθερωνεται καθε καλοκαιρι προκειμενου να ανακαλυψει ολα τα θαυματα του κοσμου.Ξαναγυρισα και φετος παλι στη Σικελια. Δεν τη διαλεξα, εκεινη με διαλεξε και με προσκαλεσε. Μ' αυτο το ιδιαιτερο καλεσμα που γεμιζει τον αερα ζωγραφιες με αρωμα νερατζιας και που σε κανει να νοσταλγεις να επιστρεψεις σ'αυτη τη μαγικη, γλυκεια γη οπου η μερα ανταμωνει τη νυχτα στον ιδιο απεραντο στραφταλιστο οριζοντα τ'ουρανου και της θαλασσας σαν ωδη προς το Θειο. Ποσα να προλαβεις, ν'αντεξεις, να νιωσεις, να γευτεις απο τη γνησια μοναδικοτητα της Σικελιας!
Περα απο την Ταορμινα που παιρνεις μια λυτρωτικη δοση ποιησης που δυσκολα αντεχεις-αν και λυτρωτικη-φετος το πλοιαριο απ' το Milazzo μας μετεφερε σε μια ιδιαιτερα γοητευτικη παρεα επτα νησιων με ενεργα ηφαιστεια μεταξυ νοτιας Ιταλιας και Σικελιας που φερουν το ποιητικο ονομα Isole Eolie η Αιολιδες Nησοι απο το ονομα του Αιολου, φυλακα των ανεμων.Στα συγκεκριμενα νησια δεσποζουν σαν μεγαλυτερα η Panarea και το Stromboli κι' εχουν ανακηρυχθει μνημεια παγκοσμιας κληρονομιας απο την Unesco, σε αναγνωριση της συνεχιζομενης εξελιξης των ηφαιστειακων εκρηξεων που δημιουργουν εκει μοναδικα "σκληρα" γκριζα τοπια απιθανης εμφανισης και αρχιτεκτονικης ,οασεις σιωπης στα μπλε νερα, που σου κοβουν την ανασα και φορτιζουν τις αισθησεις σου.

Σε ξελογιαζει η Σικελια, οσες φορες κι'αν επιστρεψεις. Τοση μεγαλη ανασα χαρας δυσκολα θα βρεις καπου αλλου.Κι' οπως ελεγε o Ιταλος σκηνοθετης, ποιητης και συγγραφεας Pier Paolo Pasolini, δεν μπορεις να λες οτι γνωριζεις την Ιταλια αν δεν εχεις ταξιδεψει στη Σικελια.

Woman's Voice