Powered By Blogger

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

25 ΝΟΕΜΒΡH: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Πατριαρχικα συστηματα και κοινωνικες δομες , βασει των οποιων οι γυναικες ειναι πολιτες δευτερας κατηγοριας υποκειμενες στους ανδρες, επικροτουν τη βια ως μεσο επιβολης δυναμης και εξουσιας των ισχυρων προς τους πιο αδυναμους.Ειδικωτερα η ενδοοικογενειακη βια, δηλαδη η βια μεταξυ συζυγων η συντροφων η πρωην συζυγων και συντροφων η ατομων που σχετιζονται με στενο συναισθηματικο δεσμο ειναι μια παγκοσμια επιδημια που εξαπλωνεται ραγδαια σε ολο τον πλανητη ακομη και σε χωρες που θεωρουνται πολιτισμενες και ανεπτυγμενες.
Το φαινομενο αυτο αποτελει"κοινωνικη αδικια" και παραβιαση ανθρωπινων δικαιωματων ειδικωτερα σημερα που μιλαμε περισσοτερο απο ποτε για Ανθρωπινα Δικαιωματα, αφου στις μερες μας η ανθρωπινη αξιοπρεπεια και η ελευθερια εχουν χασει την αξια τους και δεν προστατευονται παρα τις Διεθνεις Συμβασεις και τους Νομους που τυπικα υπογραφονται απο τα Κρατη αλλα δεν επικυρωνονται και ως εκ τουτου δεν εχουν ισχυ.
Οι γυναικες ,πρωτιστως σημερα , θα πρεπει να αντιληφθουν οτι τα πραγματα δεν ειναι οπως μας τα εμαθαν και δη, κατεβασμενο κεφαλι και κλειστο στομα στους αφεντες του οικογενειακου περιβαλλοντος, οτι δεν ειμαστε υποχρεωμενες να δεχομαστε προσβολη και υποτιμηση λογω του φυλου μας. Η υποταγη, η κακοποιηση, η ανοχη της βιας δεν αποτελουν μερος των υποχρεωσεων μιας καλης μανας, συζυγου η κορης αλλα σωματικο και ψυχικο βιασμο κατ' εξακολουθηση. Η βια δεν ειναι αγαπη αλλα εγκλημα.
Τα σταδια του κυκλου της βιας ειναι: επιθεση, μετανοια, συγγνωμη, φροντιδα του θυματος, υποσχεση οτι δεν θα επαναληφθει, περιοδος συμφιλιωσης και εξιλεωσης .....ΚΑΙ παλι τα ιδια απ' την αρχη!
Παραθετουμε πιο κατω στατιστικα στοιχεια απο ανεπτυγμενες η υποαναπτυκτες χωρες προκειμενου να ενημερωσουμε, να συμβουλευσουμε και να υποστηριξουμε γυναικες, οι οποιες ενδεχομενως πισω απο τις κλειστες πορτες του σπιτιου τους κουβαλουν τον προσωπικο τους σταυρο και βιωνουν ενα ανειπωτο δραμα η γιατι δεν γνωριζουν η γιατι φοβουνται η γιατι ντρεπονται κι' εχουν ενοχες οτι ο περιγυρος θα θεωρησει τις ιδιες υπευθυνες για ο,τι τους συμβαινει.
Ενδεικτικα ανα τον κοσμο και σχετικα με την ενδοοικογενειακη βια:
Η Ινδια κατεχει τα θλιβερα πρωτεια αφου περιπου 14 γυναικες δολοφονουνται καθημερινα απο τους συζυγους με την ανοχη του Κρατους. Το 45% των εγγαμων ανδρων παραδεχονται οτι κακοποιουν σωματικα τις συζυγους τους. Χαρακτηριστικο ειναι το καψιμο με λαδι γνωστο στα αγγλικα ως"kitchen death" απο τους συζυγους. Επισης η καυση της συζυγου μαζι με τον νεκρο ανδρα της ειναι εθιμο που τηρειται ακομη σε πολλα μερη της Ινδιας.
Στο Αφγανισταν οι γυναικες μαστιγωνονται, ραντιζονται με καυστικα οξεα, λιθοβολουνται η δολοφονουνται για την μη καλυψη των αστραγαλων, χεριων η προσωπων που πρεπει να κρυβονται επιμελως.
Στο Πακισταν απλες κατηγοριες συζυγων εναντιον των γυναικων τους για δηθεν αναρμοστη η ανηθικη συμπεριφορα δινουν το δικαιωμα στο συζυγο να προβει νομιμα σε πραξεις βιας, ως εκ τουτου οι γυναικες καιγονται ζωντανες απο τους συζυγους με την ανοχη του Κρατους.
Στην Κενυα το 42% των γυναικων που συμμετειχαν στην ερευνα ανεφεραν οτι κακοποιουνται με ξυλοδαρμο απο τους συζυγους καθημερινα ενω το υπολοιπο 58% κακοποιουνται συχνα η μερικες φορες.
Στην Ταυλανδη, μια γυναικα κακοποιειται σωματικα καθε ωρα. Το 60% των περιπτωσεων εχουν συμβει μεσα στο σπιτι τους.
Αλλα και στις ΗΠΑ, συμφωνα με τo FBI καθε 15 δευτερολεπτα μια γυναικα κακοποιειται, ενω μια γυναικα σκοτωνεται απο τον συντροφο της η τον πρωην συντροφο της καθε 5 ημερες.
Στην Ολλανδια, ποσοστο 40% των γυναικων εχουν υποστει ξυλοδαρμο απο τον συντροφο τους.
Στην Νορβηγια σχεδον το 90% των φονων γυναικων εχουν συμβει απο πρωην η νυν συντροφο.
Στην Ισπανια και στην Γαλλια, δυο γυναικες δολοφονουνται καθε εβδομαδα απο πρωην η νυν συντροφο.
Στη Μ. Βρετανια καταγραφεται μια καταγγελια για ενδοοικογενειακη βια ανα λεπτο καθημερινα, ενω σχεδον το 50% των γυναικων που εχουν δολοφονηθει στην Αγγλια και στην Ουαλια σκοτωθηκαν ειτε απο τον πρωην η απο τον νυν ερωτικο τους συντροφο.
Στην Ελλαδα τα στοιχεια ειναι ανεπαρκη αφου συνηθως δεν καταγγελλονται.Βασει ερευνας το 75% των γυναικων βιωνει συζυγικη βια ενω το 15% εχει υποστει και τις τρεις μορφες κακοποιησης δηλαδη σωματικη, ψυχολογικη, σεξουαλικη.
Με τον σχετικα νεο νομο (Ν.3.500/2006) εισαγονται στη χωρα μας καιριες μεταρρυθμιστικες τομες για την καταπολεμηση της ενδοοικογενειακης βιας. Στα θυματα παρεχονται δυνατοτητες ηθικης και υλικης συμπαραστασης απο τους κοινωνικους φορεις της πολιτειας και της τοπικης αυτοδιοικησης. Τα Συμβουλευτικα Κεντρα της Γενικης Γραμματειας Ισοτητας στην Αθηνα, στη Θεσσαλονικη, την Πατρα, το Ηρακλειο Κρητης , του Βολου και των Ιωαννινων υποστηριζουν τα θυματα κακοποιησης.
Γυναικα, νικησε το φοβο. Δειξε οτι δεν εισαι διατεθειμενη να ανεχθεις κανενος ειδους βια. Ανακαλυψε τη δυναμη που κρυβεται μεσα σου. Παρε τη ζωη σου στα χερια σου. Ηλθε η ωρα να αντιδρασεις.
Μπορεις! Τωρα!
Woman's Voice

Δικτυακοι τοποι;
www.europarl.europa.eu/athens/1/uploads/EndooikVia pdf
www.europa.eu/scadplus/leg/el/s2310
www.isotita.gr
www.amnesty.org
Ariana Stylianou(MA Human Rights Essex) : "Women, victims of Domestic Violence in Greece and the U.K." Essex University,2004

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

TO SHOW ΤΟΥ ΥΠΕΡΦΙΑΛΟΥ ΕΓΩ

Τωρα πλεον δεν σου λενε οπως παλιοτερα το γνωστο"ξερεις ποιος ειμαι εγω",τωρα πουλανε μουρη και σου επιβαλλουν το προκατασκευασμενο τεραστιο και απατηλο εγω τους, προκειμενου να προλαβουν να σε αποπροσανατολισουν και να πουλησουν τη δημοσια εικονα τους με την εξυπνακιστικη συμπεριφορα των ισχυρων εντυπωσεων προκειμενου να καλυψουν την μικροτητα και την μικρονοια τους και να αναρριχηθουν στον τομεα που επιδιωκουν , στις προσωπικες τους σχεσεις, στη δουλεια τους και εν γενει στον περιγυρο τους.


Γυαλινοι ανθρωποι, ουσιαστικα φοβισμενοι, με υπερεκτιμημενο εγω, που διακατεχονται απο εγωκεντρισμο, επικινδυνη ναρκισσιστικη επιθυμια η αναγκη για υπαρξη και αναγνωριση οχι αυτου που πραγματικα ειναι αλλα του εαυτου που θα ηθελαν να εχουν ωστε να νοιωθουν μοναδικοι και να περιφερονται ως ατομα υψηλου κυρους και αιγλης.


Η αξια τους για τον κοσμο ειναι ανυπαρκτη αλλα για τους ιδιους ειναι ζητημα ζωης η θανατου να καλυφθουν με καθε τροπο ,να κρυφτουν ουσιαστικα απο τον αλλο προκειμενου να υφαρπαξουν την επιβεβαιωση. Κι' ενω το ενστικτο της κοινωνικης επιβιωσης ενυπαρχει σε ολους , στα συγκεκριμενα ατομα η προσωπολατρεια φθανει στα ορια της διαταραχης και επικινδυνοτητας. Καποιοι τσιμπανε αμεσως , γινονται θυματα του μπλα- μπλα και της δηθεν ελκυστικης προσωπικοτητας των συγκεκριμενων ατομων τα οποια κινουνται σχεδον παντοτε δολιως με σκοπο να παραπλανησουν και να εξαπατησουν.


Αυτα τα παιχνιδια εξουσιας, εντυπωσεων, σνομπισμου και μεγαλειου τεινουν να υποτιμησουν η και να καταστρεψουν τον αλλο, τον σεμνο αλλα.... ηλιθιο κατ' αυτους τον οποιο μετα απο καταλληλη μυηση χρησιμοποιουν ως πλανωμενο ατομο κατα το δοκουν.


Το πακετο με τις κορδελλες τους τα επικινδυνα αυτα ατομα με το υπερφιαλο εγω εχουν την ταση να το επιδεικνυουν οχι επειδη πιστευουν οτι "ειναι" αλλα επειδη θελουν να αποκρυψουν το γεγονος οτι"δεν ειναι". Το mainstreaming σημερα ειναι να αποφασιζεις πως θα πουλησεις στον απεναντι το"ειναι", ενα "ειναι" που ουσιατικα σημαινει μονο το "φαινεσθαι". Δουλευουν σ' αυτο που φαινεται προκειμενου να καλυψουν τη σκοτεινη και ανυπαρκτη προσωπικοτητα που φερουν.

Γεγονος ειναι οτι η σεμνοτητα ειναι μια ξεχασμενη αξια στην εποχη μας -σχεδον απαγορευμενη- και χαρακτηριζει συνηθως ευγενεις, πολιτισμενους ανθρωπους, ιδιαιτερης καλλιεργειας. Η επαρση στους πραγματικα καλλιεργημενους ανθρωπους ειναι αγνωστη εννοια ενω στον μικροκοσμο των υπερφιαλων δεν ειναι παρα η κραυγαλεα αποδειξη της κατωτεροτητας τους. Κι' ομως αυτοι οι κατωτεροι ανθρωποι κινουνται αναμεσα μας, κρυβοντας τη σκοτεινη πλευρα του εαυτου τους , καλλιεργωντας παντος ειδους σχεσεις προς προσωπικο οφελος ,καταστρεφοντας και εξευτελιζοντας οποιον δεν τους αντιλαμβανεται η απο κακως νοουμενη ευγενεια δεν τους αποκαλυπτει.

Woman's Voice

ΥΓ.Πρωτη δημοσιευση 17/11/2008