Η Ριτα Λεβι Μονταλτσινι,νευρολογος και βιολογος ,ειναι νομπελιστρια ειδικη στον εγκεφαλο. Γεννηθηκε το 1909 στο Τορινο απο Εβραιους γονεις και συμπληρωσε φετος ακμαιοτατη τα εκατο της χρονια. Κερδισε το Νομπελ Φυσιολογιας και Ιατρικης το 1986 για την ερευνα της και την ανακαλυψη του παραγοντα NGF(Nerve Growth Factor),μια ουσια που βοηθαει τους νευρωνες να επιβιωνουν και παιζει σημαντικο ρολο στις μελετες των νευρικων αισθητηριακων κυτταρων του ατομου.Συμμετεχει ακομη ενεργα στην πολιτικη ως ισοβιο μελος της Ιταλικης Γερουσιας και διεξαγει εκστρατεια για τα δικαιωματα των γυναικων στην Αφρικη. Αξιζει να σημειωθει οτι η εν λογω κυρια ειναι επισης η πρωτη γυναικα που εγινε δεκτη στην Ακαδημια Επιστημων του Βατικανου και αντιπροσωπευει στην Ιταλια την μοναδικη περιπτωση Ιταλιδας επιστημονα που κατεχει πολυ υψηλη θεση στην Ιατρικη ερευνα, στην πολιτικη, στην παιδεια. Παντα κομψη, καλοχτενισμενη και πανεξυπνη μιλαει με μια διορατικοτητα και ευφυια που θα ζηλευαν ανθρωποι ακομα και με τη μιση ηλικια.Κουρασμενη στα 100; δεν νομιζω!
Η Λεβι Μονταλτσινι θεωρει πως ο ανδρικος και ο γυναικειος εγκεφαλος ειναι ακριβως ιδιοι και οτι πλεον εχουμε ανακαλυψει το μεγαλυτερο μερος της λειτουργιας του μοναδικου αυτου οργανου.Υπαρχει μυστικο για τη μακροζωια της; λιγο φαγητο, κανενας συζυγος, καθολου τυψεις και μια ηρεμη ζωη ,"χρησιμοποιωντας το λογικο αριστερο μερος του εγκεφαλου και οχι τη δεξια, ενστικτωδη πλευρα του, που οδηγει στη δυστυχια".
Κυριες σαν τη συγκεκριμενη μας δειχνουν το δρομο,μας δινουν παραδειγμα αξιοπρεπους πορειας και ελπιδα για μελλοντικες γυναικειες κατακτησεις.
Λογια της ιδιας:
To να αγαπας τη δουλεια σου ειναι το κοντινοτερο μεσον που μπορεις ρεαλιστικα να φτασεις στην επιγεια ευτυχια.
Χυδαιες ορμες κυριαρχουν στη ζωη μας οπως πριν απο 50.000 χρονια, αφου χρησιμοποιουμε το αρχαικο κομματι του εγκεφαλου μας που κυβερνα τα συναισθηματα και τα ενστικτα μας.
Ειναι καλυτερα να προσθεσεις τη ζωη στις μερες σου παρα μερες στη ζωη σου.
Στην Ελλαδα κυκλοφορουν καποια απο τα συγγραμματα της, οπως:΄' O κρυφος ασος"(L'asso nella manica a brandelli) .Eκδοσεις Ωκεανιδα. O ασος κατα Μονταλτσινι ειναι το"καλο χαρτι"που ο καθε ανθρωπος κρυβει στο μανικι του και συνισταται στη γνωση των μηχανισμων λειτουργιας αυτου του εκπληκτικου οργανου,που δεν ειναι αλλο απο τον εγκεφαλο.
Woman's Voice
Internet Sources:
www.en.wikipedia.org/wiki/Nerve_growth_factor.w.europarl
www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=//EP/TEXT+IM-PRESS+20