Powered By Blogger

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ 2009 της WOMAN'S VOICE

Η αναγνωστικη εμμονη ισως ειναι μια αποδοτικη, απολαυστικη και δημιουργικη εμμονη.
Διαβαζω.Ετσι γινομαι εμμεσα επικινδυνη για τον απεναντι που δεν θελει, δεν ενδιαφερεται και δεν τον απασχολει καθολου το διαβασμα. Ο κινδυνος συνισταται στη γνωση, αφου η γνωση γινεται εμπειρια, ωριμοτητα, σοφια, δραση. Διαβαζω για να καλλιεργω το ΙQ και το EQ μου, για να ενημερωνομαι, να αφουγκραζομαι, να κατανοω. Ετσι γινομαι θελκτικη.Επειδη διαβαζοντας αποκτω μεστη σκεψη, ανεση λογου, διαθεση προωθησης και ανταλλαγης ιδεων και συγχρονως τη γοητεια του στοχαστη. Επισης διαβαζω γιατι η ελευθερια αρχιζει απο τα''πιστευω'' και το διαβασμα σε απελευθερωνει απο το μικροκοσμο που ζεις, διευρυνει οριζοντες και σε εκπολιτιζει.
Οι εκδοτες και οι βιβλιοπωλες δινουν ιδιαιτερη σημασια στην αγορα των Χριστουγεννων. Αυτη την εποχη οι προτασεις για αγορες βιβλιων ειναι απειρες.Τελευταια και στη χωρα μας προεκυψαν τα βιβλια σε ψηφιακη μορφη, τα e-books αν κι' εδω σε συγκριση με την ραγδαια αυξηση διεθνως του βιβλιου σε ηλεκτρονικη μορφη τα πραγματα κινουνται με πιο αργους ρυθμους. Οι ηλεκτρονικες συσκευες αναγνωσης e-readers, αποθηκευουν χιλιαδες τομους και κερδιζουν εκατομμυρια αναγνωστες. Εμεις εξακολουθουμε να πιστευουμε οτι καθε βιβλιο περα απο τη γνωση ειναι και ενα προιον αισθητικης. Συγκρινεται το ηλεκτρονικο βιβλιο με το βιβλιο που υπαρχει στα ραφια των βιβλιοπωλειων; το παραδοσιακο βιβλιο εχει χαρτι, μελανι, σελιδοποιηση, εξωφυλλο και μια μυρωδια και αισθηση μοναδικη. Φρονω οτι καθε βιβλιο ,ανεξαρτητα απο το περιεχομενο του, ειναι ενα μικρο δημιουργημα τεχνης, ενω τα e-books τα χαρακτηριζει η ομοιομορφια η οποια τους αφαιρει τη μαγεια.
Οφειλουμε να αναφερθουμε εδω και σε καποιες καλες εκδοσεις οι οποιες δυστυχως παραμενουν αζητητες, αγνωστες και αδικημενες, αφου οι περισσοτεροι απο εμας δεν επιλεγουμε αναλογα με την ηλικια, τη μορφωση, τις προτιμησεις μας αλλα αγοραζουμε στα τυφλα τα δηθεν "ευπωλητα". Φρονουμε οτι οι πωλησεις δεν ειναι ενδεικτικες της ποιοτητας των πωλουμενων βιβλιων, αλλα των παρεμβασεων η παραινεσεων των διαφημισεων η του περιγυρου.
Εμεις προτεινουμε καποια βιβλια εκτος λιστας ευπωλητων της οποιας δεν ειμαστε οπαδοι γιατι ενω οι περισσοτεροι ακολουθουν το ρευμα (mainstream), εμεις σε πεισμα των καιρων επιστρεφουμε στις πηγες.
Ακολουθουν οι προτασεις μας τις οποιες παρουσιαζουμε, ως συνηθως, without prejudice!


A. Ελληνικες Εκδοσεις.

1. Annie Ernaux " Tα χρονια ". Εκδοσεις Παπυρος. Απο την καταπιεση της καθολικης παιδειας στη σεξουαλικη επανασταση και τον φεμινισμο. Μια Annie Ernaux καθηλωτικη που τα εχει δει ολα, τα εχει διαβασει ολα, τα εχει καταγραψει ολα.

2. Τζεφρι Ευγενιδης " Της αγαπης μου ο σπουργιτης πεταξε ". Εκδοσεις Libro. Ανθολογια 25 ερωτικων διηγηματων την οποια επιμεληθηκε ο γνωστος πεζογραφος. Ερωτικες ιστοριες του Τσεχωφ, Γκι ντε Μοπασαν, Ναμποκοφ, Φοκνερ , Μανρο κ.α , που μεταφραζονται για πρωτη φορα στα Ελληνικα.

3. Ραινερ Μαρια Ριλκε " Η σοφια του Ριλκε". Εκδοσεις Πατακης. Ο οδηγος του ποητη για τη ζωη.

4. Αλαιν Ντε Μποττον " Οι χαρες και τα δεινα της εργασιας". Εκδοσεις Πατακης.Το χαρισμα του De Botton ειναι οτι μας παρακινει να σκεφτουμε για τον τροπο που ζουμε και πως θα μπορουσαμε να αλλαξουμε τα πραγματα.

5. Κατριν Σιγκυρε "Διασημες γυναικες στο ντιβανι του ψυχαναλυτη". Εκδοσεις Εναλιος. Προσεγγιση 11 κυριων του 20ου αιωνα με μια ψυχαναλυτικη οπτικη που απογειωνει. Ολες με αντισυμβατικες ζωες. Η συγγραφεας Φρανσουαζ Σαγκαν, η Βιρτζινια Γουλφ, η Ντιτριχ, η Μπεικερ, η Σιμον ντε Μποβουαρ κ.α.

6. Σπυρος Βλετσας "Ευ ζην, οχι lifestyle". Eκδοσεις Μελανι.Σ' αυτο το μικρο δοκιμιο προσφερονται τροποι για την αναζητηση της ταυτοτητας περα απο τα συμβολα της καταναλωσης.Ο συγγραφεας προτεινει μια εσωτερικη διαδρομη υλικης απομυθοποιησης και πνευματικης ανακουφισης.

7. Κωνσταντινος Τζουμας "Complete Unknown". Εκδοσεις Καστανιωτης.


Ξενογλωσσες εκδοσεις


1.Simon Critchley "The book of Dead Philosophers".Εκδοσεις Granta. 190 συναρπαστικες βιογραφιες ανθρωπων που αν και εφυγαν απ' τη ζωη παραμενουν παντα ζωντανα παραδειγματα.

2.Michael J. Sander "JUSTICE, what's the right thing to do". Εκδοσεις Penguin. Ο διασημος καθηγητης του Harvard μας συναρπαζει αναζητωντας το ουσιαστικο νοημα του δικαιου σε ολες τις πτυχες του.

3.Malcolm Gladwell "What the Dog Saw and other adventures".Εκδοσεις Hachette, USA. Μια πολυ αξιολογη ανθολογια με τα καλυτερα δημοσιευμενα κομματια του γνωστου συγγραφεα στους New York Times.

4. Antoinette Fouque "Pregnacies"Feminology 1968-2008.Εκδοσεις Des femmes ,Paris. The title, Pregnacies, in its real as well as imaginery and symbolic meaning is women main thread, the permanent design in the tapestry they compose, which gives them movement and dynamics.Procreation is a universal, human act for which women alone take responsibility.Pregnacies to assert that the identity of every woman's psycho-physiological sex is irreducible to the socio-cultural notion of gender.


Woman's Voice