Powered By Blogger

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ---- ΤΡΙΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ

Ο στοχασμος πανω στο ζητημα της ηλικιας φερνει στην επιφανεια το υπαρξιακο προβλημα των γηρατειων.Τα γηρατεια εξισωνουν. Αντιλαμβανομαστε οτι αυτο που συμβαινει σ'εμας εχει συμβει σε ολους τους προηγουμενους και θα συμβει σε οσους ακολουθουν μετα απο μας. Eναλλακτικη λυση δεν υπαρχει.

Σ' αυτον τον κυκλο ζωης, επιστρεφεις στον εαυτο σου,ανασυρεις την ιστορια σου και κανεις απολογισμο των επεισοδιων της ζωης σου.Τα κρινεις, τα εγκρινεις, τα καταδικαζεις η τα αθωωνεις. Ομως εξακολουθεις να κανεις ονειρα γιατι συνεχιζεις να υπαρχεις.

Ποιος ειπε οτι οι ηλικιωμενοι δεν εχουν δικαιωμα στο ονειρο ομως οι περισσοτεροι συμφιλιωνονται με το αισθημα της ηττας και της επωδυνης απομονωσης. Δυστυχως τα κοινωνικα συστηματα διεθνως ειναι ετσι διαμορφωμενα ωστε να σκοτωνουν τα αλογα οταν γερασουν. Ενα μεγαλο μεριδιο σ'αυτη την νοοτροπια εχουν και τα media στα οποια, ως επι το πλειστον εργαζονται ατομα χωρις αγωγη και παιδεια και πλασαρουν χρονια τωρα εικονες και στασεις ζωης μηδενισμου, απαξιωσης , περιθωριοποιησης και κατα καποιο τροπο ποινικοποιησης των ανθρωπων της τριτης ηλικιας. Χαρακτηριστικο αυτης της αντιληψης και της βιαιης σχεδον αποσυρσης απο τη δημοσια και κοινωνικη ζωη ειναι η επιβολη ψυχολογικων και ψυχοκοινωνικων μηχανισμων που βαλλουν εναντιον ανθρωπων που εζησαν σε αλλες δυσκολες εποχες, κουβαλωντας την-ξεπερασμενη σημερα- νοοτροπια του καθωσπρεπισμου, δουλεψαν , δημιουργησαν και απεκτησαν σοφια ζωης και που αξιζουν τουλαχιστον καποιο σεβασμο για την πορεια και την προσφορα τους στην κοινωνια.

Αντ'αυτου , η συγκεκριμενη κατηγορια ανθρωπων, εισπραττει περιφρονηση και πασχει μεταξυ αλλων προβληματων απο αισθημα απογοητευσης ,μοναξιας και θλιψης.

Βεβαια ολα εχουν μια αρχη και ενα τελος. Σε μια κυκλικη αντιληψη ειναι η στιγμη που κλεινει ο κυκλος. Ομως το να σταματησεις και να περιμενεις τη "στιγμη" ειναι τουλαχιστον ανοητο.

Μπορει ο χρονος να λιγοστευει αλλα ποτε δεν ξερεις το ποτε και το πως! παρ' ολα αυτα υπαρχει και το "μετα". Ειναι αυτο που επεται ,το αγνωστο αλλα επιθυμητο μελλον του πνευματος και η επανοδος στη φυση στην οποια ολα καταληγουν.

Δυστυχως δεν μπορουμε να σταματησουμε το περασμα του χρονου. Μπορουμε ομως να παρασυρθουμε στη ροη του χρονου και να εκμεταλλευθουμε τον τριτο κυκλο προς οφελος ακομη περισσοτερων εμπειριων ζωης. Και επειδη δεν προκειται να σωθουμε απο το πεπρωμενο μας θα πρεπει ν'αλλαξουμε νοοτροπια αντιμετωπισης του.

Εν τελει, η πραγματικη ηλικια, αυτη που μετρα, δεν ειναι ο αριθμος των ετων που ζησαμε, αλλα ο αριθμος των ετων που μας απομενει να ζησουμε.

Οπως ειπε ο Andre Maurois "το να γερνας ειναι μια κακη συνηθεια που ενας πολυασχολος ανθρωπος δεν εχει χρονο να αποκτησει".


Woman's Voice