Powered By Blogger

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΗΛΙΚΟΥ ΜΥΑΛΟΥ

Αν ειστε ανω των 40 ετων, σας εγγυωμαι οτι η αναγνωση αυτου του αρθρου θα σας ενθουσιασει.
Για μια πιο ολοκληρωμενη απολαυση, θα πρεπει να διαβασετε το βιβλιο "The secret life of the grown up brain"( H μυστικη ζωη του ενηλικου εγκεφαλου), αλλα θα σας προσφερω μια γευση.Το βιβλιο της Μπαρμπαρα Στραουτς θα σας κανει να πηδατε απο χαρα. Υποστηριζει οτι σε ενα μεγαλο φασμα γνωσιακων δεξιοτητων, ο νους των μεσηλικων (ηλικιας περιπου απο 40 εως 68) ξεπερναει σε επιδοσεις καθε αλλη ηλικιακη ομαδα.Το μεσηλικο μυαλο εχει αναπτυξει ισχυρα συστηματα που ξεπερνουν τις δυσκολιες περιπλοκων προβληματων για να φτασουν σε συγκεκριμενες λυσεις. Χειριζεται πιο ηρεμα τα συναισθηματα και τις πληροφοριες. Ειναι πιο ευκαμπτο, πιο ευελικτο, ακομα και πιο ευδιαθετο. Σε τεσσερις απο εξι διανοητικες ικανοτητες, η κορυφωση ερχεται στη μεση ηλικια. Ο μεσηλικας αναγνωριζει καλυτερα τις λεπτες αποχρωσεις και τα διφορουμενα.Μπορει να συλλαβει με μεγαλυτερη ακριβεια καταστασεις, να κανει τους συσχετισμους και να δει το ευρυτερο πλαισιο, αυτο επιτρεπει την καλυτερη κριση. Και στην αναζητηση της σοφιας, μια μελετη συμπεραινει οτι κορυφωνεται γυρω στα 65, επειτα απο μια σταθερη συσσωρευση στη διαρκεια της ζωης .
Η ερευνα πιθανον να καταληξει συντομα σε αποδειξεις σχετικες με τη φυσιολογια.Η μυελινη, η κρισιμης σημασιας λευκη λιπαρη ουσια που καλυπτει τις νευρικες ινες, κανει τις συνθεσεις στην εγκεφαλικη λειτουργια. Σε δυο θεσεις- κλειδια του εγκεφαλου η μυελινη εξακολουθει να αυξανεται κατα τη μεση ηλικια, συχνα και μετα τα 60.
Αν λοιπον οι μεσηλικες ειναι τοσο ευνοημενοι,γιατι η περιοδος αυτη της ζωης τους ειναι τοσο δυσφημισμενη;Eδω η Μπαρμπαρα Στραουτς γκρεμιζει με εκπληκτικη μαεστρια τη δαιμονοποιηση της μεσης ηλικιας κατα τον 20' αιωνα. Δεν υπαρχουν αποδειξεις ουτε για την ανδρικη κριση της μεσης ηλικιας, ουτε για το γυναικειο συνδρομο της αδειας φωλιας.
Εχουμε γινει θυματα μιας ιδεολογιας της παρακμης,αφεθηκαμε να μας ορισει γερους η κουλτουρα.Ευτυχως η επιστημη συστηματικα υπομονευει ολους αυτους τους μυθους.Και ισως τα καλα μαντατα να μας βοηθησουν να οργανωσουμε την εργασιακη ζωη μας, που την εχουμε στριμωξει στις κρισιμες δεκαετιες της δημιουργιας οικογενειας και της ανατροφης παιδιων.
Στο μεταξυ, ειναι καιρος για ανακωχη.Ας μην ανησυχουμε για τα ξεχασμενα κλειδια και την αφηρημαδα: ολα αυτα ειναι ασημαντα.Σε γενικες γραμμες, το μυαλο μας ειναι μια χαρα.Νιωθετε καλυτερα τωρα;

Woman's Voice (περιληψη απο το αρθρο της Madeleine Bunting,στην εφημεριδα The Guardian