Powered By Blogger

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

'' ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΑΣ ''

Συμφωνα με την αποφαση της Επιτροπης Κρατικων Βραβειων του Υπουργειου Πολιτισμου το μεγαλο βραβειο γραμματων για το 2011 απονεμεται στον ποιητη, φιλολογο και ερευνητη Ντινο Χριστιανοπουλο για το συνολο του εργου του. Η αντιδραση του ποιητη ηταν αμεση μολις εγινε γνωστη η ειδηση της βραβευσης του:

''Δεν μ'ενδιαφερει τιποτα. Ουτε τα χαλια ορισμενων, ουτε τα βραβεια. Σας ευχαριστω αλλα αφηστε με ησυχο. Δεν θελω τα βραβεια σας, ουτε τα χρηματικα ποσα. Δεν με ρωτησε κανεις, ουτε με ενημερωσε. Ουτε θα εμφανιστω, ουτε θα απλωσω το χερι σε κανεναν. Φτανει πια αυτη η ιστορια να δινουμε ο ενας στον αλλο βραβεια".

Ειναι εκεινο το κειμενο το "Εναντιον'' ( το εμβληματικο ομοτιτλο κειμενο του εναντιον των βραβειων και διακρισεων που δημοσιευτηκε στο πρωτο τευχος της ''Διαγωνιου'' το 1979) που τον δεσμευει; Παραμενει ''εναντιον'' ο 81 χρονων πλεον Ντινος Χριστιανοπουλος (φιλολογικο ψευδωνυμο του Κωνσταντινου Δημητριαδη) η ''εμβληματικη μορφη της Θεσσαλονικης'', συμφωνα με το σκεπτικο της επιτροπης, αναγνωριζοντας την 60ετη πολυσχιδη προσφορα του τοσο στην πνευματικη ζωη της Θεσσαλονικης οσο και γενικοτερα στα ελληνικα γραμματα.

'' Ειμαι εναντιον της καθε τιμητικης διακρισης, απ' οπου κι'αν προερχεται.Δεν υπαρχει πιο χυδαια φιλοδοξια, απ' το να θελουμε να ξεχωριζουμε. Αυτο το απαισιο "υπειροχον εμμεναι αλλων", που μας αφησαν οι αρχαιοι.Ειμαι εναντιον των βραβειων, γιατι μειωνουν την αξιοπρεπεια του ανθρωπου.Βραβευω σημαινει οτι αναγνωριζω την αξια καποιου κατωτερου μου, και καποτε θα πρεπει να απαλλαγουμε απο την συγκαταβαση των μεγαλων.Ειμαι, προ παντων,εναντιον καθε ατομικης φιλοδοξιας, που καθημερινα μας οδηγει σε μικρους και μεγαλους συμβιβασμους. Αν σημερα κυριαρχουν παραγοντισκοι και τσανακια, δεν φταιει μονο το κωλοχανειο φταινε και οι δικες μας παραχωρησεις και αδυναμιες.Κι'αν η λογοτεχνια μας καταντησε σκαρτη,μηπως δεν φταιει και η δικη μας η σκαρταδουρα;".

Ο Ντινος Χριστιανοπουλος ειναι ενας μεγαλος αντισυμβατικος ποιητης.Η ποιηση του κρυβει δυναμη, κριτικη ματια, τρυφεροτητα και σαρκασμο συγχρονως. Στο εργο του υπαρχει διαχυτη η πικρα του κοινωνικου αποκλεισμου, η μελαγχολια της βιοπαλης, οι ανεκπληρωτοι ερωτες και οι επιθυμιες για μια καλυτερη ζωη!

Woman's Voice