Powered By Blogger

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

OI ΠΑΡΙΖΙΑΝΟΙ

Οι Παριζιανοι δεν θυμουνται ποτε αρχισαν ολα.Στην αρχη τα λουκετα περασαν απαρατηρητα.Γρηγορα ομως, ελαβαν τον χαρακτηρα διακηρυξης.Σε μερικες απο τις χαρακτηριστικοτερες γεφυρες της γαλλικης πρωτευουσας,οι επισκεπτες αφηναν μικρα λουκετα, περνωντας τα στο μεταλλικο κιγκλιδωμα.
Αν στην αρχη οι επισκεπτες δρουσαν τη νυχτα, συντομα η μοδα περασε και στο φως της ημερας: φωτογραφιζονταν μπροστα στα λουκετα τους και βιντεοσκοπουσαν το πεταγμα των κλειδιων στον Σηκουανα. Ο δημος του Παρισιου εξεφρασε την ανησυχια του, μηπως υπηρχε καποιο προβλημα με την αρχιτεκτονικη του παρισινου τοπιου; Πριν απο δυο χρονια καποιος αφαιρεσε ολα τα λουκετα απο μια γεφυρα.Σε λιγους μηνες ομως, επανεμφανιστηκαν λουκετα ολων των μεγεθων και των χρωματων.
Για τα ζευγαρια απ' ολο τον κοσμο που επισκεπτονται το Παρισι, αυτα τα λουκετα ειναι το συμβολο του αιωνιου ερωτα τους. Οι Παριζιανοι θα επρεπε να εχουν καταλαβει απο την αρχη οτι, σε μια πολη με 27 εκατομμυρια επισκεπτες τον χρονο, μια τετοια τελετουργια εχει να κανει με τον αιωνιο ερωτα.Αντι ομως να μοιραστουν την αφελη χαρα που εκδηλωναν ολοι αυτοι οι Ρωμαιοι και οι Ιουλιετες, πολλοι κατοικοι της γαλλικης πρωτευουσας εκνευριστηκαν. Οχι μονο επειδη ορισμενες γεφυρες, οπως η Pont de l' Archeveche και η Pont des Arts, μοιαζουν να βουλιαζουν κατω απο το βαρος των λουκετων αλλα κι' επειδη οι ανθρωποι αυτοι θεωρουν οτι οι ξενοι δεν καταλαβαινουν τιποτα απο ερωτα.
Στο προσφατο βιβλιο του με τιτλο ''Αγαπης επαινος", ο γαλλος φιλοσοφος Αλεν Μπαντιου μας υπενθυμιζει οτι αγαπη σημαινει διαρκης κινδυνος. Δεν υπαρχει ασφαλης, αιωνια αγαπη. Η ιδεα οτι μπορεις να κλειδωσεις μια για παντα την αγαπη δυο ανθρωπων αποτελει μυθο.Για τον Μπαντιου, η αγαπη ειναι απο τη φυση της ριψοκινδυνη, βρισκεται παντα στο κατωφλι της αποτυχιας και, πανω απ' ολα ειναι ευαλωτη.
Τhe New York Times της Agnes C. Poirier

Woman's Voice