Powered By Blogger

Σάββατο 14 Ιουνίου 2008

ΤΟ ΠΑΖΛ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ

Το παζλ ειναι μια σπαζοκεφαλια οπου πολλα μικρα κομματια που εχουν καποιο συγκεκριμενο σκοπο αν τοποθετηθουν σωστα παραγουν το επιθυμητο αποτελεσμα. Εμεις δεν εχουμε παρα να εντοπισουμε τα κομματια που λειπουν και που απαιτουνται για την συμπληρωση της εικoνας που θελουμε να δημιουργησουμε. Στην καθημερινη μας ζωη συνηθως καλουμαστε να συμπληρωσουμε το παζλ διαφορων χρηστικων αντικειμενων, ν'αλλαξουμε τα εξαρτηματα τους και να διορθωσουμε τις βλαβες η τις φθορες τους, αντικαθιστωντας αναλογα τα κενα τους. Κι' ενω για ολα εχουμε τροπους να ψαχνουμε τα στοιχεια για να λυσουμε το προβλημα που μας απασχολει αλλαζοντας σκεψεις, αποψεις, τολμωντας ριζικες διαφοροποιησεις στα ηδη υπαρχοντα καλουπια πραγματων που χρησιμοποιουμε, αλλαζοντας θεσεις και οπτικες, διερωτωμαι αν μπορουμε να τοποθετηθουμε και να δουλεψουμε επιτυχως επαναπροσδιοριζοντας το παζλ του εαυτου μας.
Συμφωνα με την Lindsey Burns (psychologist Glasgow Caledonian University) ο ρολος της εννοιας του εαυτου ειναι τριπλος και συνισταται:
1. Στη διατηρηση της εσωτερικης συνοχης του ατομου.
2. Στον καθορισμο του τροπου με τον οποιο ερμηνευονται οι εμπειριες.
3. Στον καθορισμο ενος συνολου προσδοκιων.
Αυτος ο τριπλος ρολος μας φερνει αντιμετωπους με το πολυχρωμο παζλ του εαυτου μας, βασικα ομοιο αλλα ατομικα για τον καθενα απο μας διαφορετικο.Εδω το παζλ δεν ειναι αλλο παρα ενας διαδρομος γεματος κομματια του λαβυρινθου που συνθετουν την προσωπικοτητα μας.Ο μοχλος και το κυριο κομματι ειναι ο εαυτος μας. Πολυσυνθετο παζλ ο ανθρωπινος χαρακτηρας αφου μεσα σε ολους μας υπαρχει μια αορατη και ενορατικη δυναμη συγχρονως, η οποια μεσα απο την περιπλοκη μηχανη του νου, μας στηριζει να αποκτησουμε τον ελεγχο του εαυτου, μαθαινοντας να κολλαμε τα χαρτινα η πορσελανινα κομματια μας, ενωνοντας υλικα οπως η δομη του ψυχισμου, η δομη της υγειας, η δομη της αυτοβελτιωσης και η δομη της καλλιεργειας. Επειδη καθε επιτυχια ερχεται απο μεσα μας και βασιζεται στις δομες μας, καθε κομματι π.χ. πεποιθησης τοποθετημενο διπλα στην στρατηγικη ελκυει το κομματι της ανταμοιβης. Η ευτυχια και η επιτυχια ειναι κομματια που τοποθετουνται στο τελος αφου βοηθουν στη βελτιωση του νου και του εσωτερικου εαυτου.
Ψαχνοντας μεσα μας ανακαλυπτουμε αγνωστες πτυχες δυναμης και ενεργειας, ερχομαστε σ' επαφη μαζι τους, τις συνδεουμε και νιωθουμε ολοκληρωμενοι.Ο εαυτος μας δεν ειναι ενας ενιαιος εαυτος αλλα πληθος μικρων εαυτων οι οποιοι σχηματοποιουνται και εκφραζονται μεσω των ρολων με τους ποιους ταυτιζεται καθε ατομο.
Η γνωση της συμπληρωσης του παζλ δεν ειναι σοφιστικο λογοπαιγνιο, ειναι ενας τροπος ν'ακουμπαμε, ν'αγαπαμε και να αναδεικνυουμε τον εαυτο μας. Ειναι η ικανοτητα να εχουμε προσβαση στις δυνατοτητες μας, συγχρονως δε ισορροπωντας τα κομματια που κοινωνουν μεταξυ τους, ελεγχουμε τη ζωη μας και ειμαστε υπευθυνοι για τις επιλογες και τις πραξεις μας σε ολα τα επιπεδα.
Woman's Voice