Powered By Blogger

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Εχουμε υιοθετησει ενα πολιτισμο που εχει ριξει το βαρος στην εξωτερικη ζωη συνθλιβοντας την εσωτερικη. Προκαλει και απειλει με ολικη ανατροπη καθε συστημα αξιων στο οποιο δομηθηκε η πορεια του ανθρωπου. Μεσα σ' αυτο το χαος που κατεληξε να ζει ο κοσμος το πνευμα των Χριστουγεννων που εφθασαν αφυπνιζει τις συνειδησεις και μας καλει ν'αλλαξουμε ρυθμους ζωης εστω για λιγες ημερες αφου σημερα πλεον τιποτα δεν ειναι ιδανικο και ιδανικα Χριστουγεννα δεν υπαρχουν. Οι γιορτες σταματουν για λιγο την καθημερινοτητα και το πνευμα των ημερων ειναι η εξιδανικευση και προσωποποιηση καθε καλου που μπορει να σκεφθει και να πραξει ο ανθρωπος αφου ειναι η μονη ευκαιρια να συναντησει ο καθε ενας απο εμας τον "καλο εαυτο του".
Ειναι γεγονος οτι υπαρχει μοναξια πισω απο τα φωτα της γιορτης που αναψαν ηδη και οι περισσοτεροι απο μας κουβαλουν αυτες τις μερες μια θλιψη κι' ενα παραπονο για την αχαρη ζωη τους. Το πνευμα των Χριστουγεννων ερχεται και λειτουργει σαν γεφυρα, συνδεοντας, τη νοσταλγια και τις αναμνησεις απο αλλες καλες εποχες των παιδικων μας χρονων, με την ελπιδα δημιουργιας κι' αλλων ευτυχισμενων στιγμων για το αυριο. Αυτη την εποχη ολοι μας ελπιζουμε σε κατι καλυτερο για μας κι' ευχομαστε ο'τι καλο και για τους αλλους.
Μια γιορτη λοιπον τα Χριστουγεννα, μεσα στο κρυο του χειμωνα, που σταματα για λιγο τη ροη του χρονου και που ο καθενας τη ζει ξεχωριστα σαν το προσωπικο ονειρο του. Αυτη η γιορτη συμβαδιζει με την ανθρωπινη αναγκη για καποιες στιγμες ευτυχιας και χαρας, πριν ξαναγυρισουμε στην καθημερινη βαρβαροτητα, να βγουμε εξω απο το εγω-κεντρικο ζειν στο ευ-συζειν, να χαλαρωσουμε, να αφουγκραστουμε εμας και τους αλλους και περα απο τον εξωτερικο καλλωπισμο μας λογω των εορτων, να φροντισουμε και την εσωτερικη ανακαινιση της ψυχης μας.
woman's voice