Powered By Blogger

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Ε Υ Τ Υ Χ Ι Α




Η ευτυχια ειναι συγγενης με τη δυστυχια.Μια τριχα τις χωριζει. Και πολυ συχνα εμεις οι ιδιοι υφαινουμε τη δυστυχια μας. Αν οι ανθρωποι ηθελαν να ειναι ειλικρινεις, θα αναγνωριζαν, ισως, οτι ποτε η δυστυχια δεν επεσε πανω τους χωρις να εχουν λαβει καποια μυστικη προειδοποιηση.Πολλοι δεν καταλαβαν τη βαθια εννοια αυτης της προειδοποιησης ,παρα μετα τη συμφορα τους. Γι'αυτο να επαγρυπνεις. Να παρατηρεις. Να μαθεις να διαβαζεις μεσα απο τους θορυβους της ζωης αυτα που εκεινη ανακοινωνει. Κι' οταν οι αντιξοοτητες σε θλιβουν, λεγε μεσα σου οτι ολα υπαρχουν σ'αυτη τη ζωη, οτι ο δρομος του πεπρωμενου εχει συνεχεις στροφες χωρις να σταματα. Τιποτε δεν μενει σταθερο. Σκεψου ακομη οτι ποτε απολυτη ευτυχια και οριστικη δυστυχια δεν υπαρχουν. Δεν ειναι παρα στιγμες που προεκτεινονται περισσοτερο η λιγοτερο σε διαρκεια. Ειναι οι κοκκοι της κλεψυδρας. Εφ' οσον η ευτυχια δεν διαρκει αιωνια ,γιατι να συμβαινει διαφορετικα με τη δυστυχια;
Μαθε λοιπον να μαχεσαι χωρις να τρεμεις, χωρις να λυγιζεις, χωρις να απεχθανεσαι τους σκοπελους και κυριως χωρις να στεναζεις αναπολωντας τις περασμενες χαρες, γιατι δεν υπαρχει χειροτερος πονος απο την αναμνηση της ευτυχιας τις μερες της δυστυχιας. Σκεψου ακομη οτι οταν εισαι απελπισμενος η δυστυχια φουντωνει, ενω η ευτυχια υποχωρει.
Αν μπορουσες να πεισθεις γι'αυτο,τοτε στις χειροτερες στιγμες, χτυπημενος απο χιλιαδες θυελλες , θα εβρισκες παντα τη δυναμη να παλεψεις.


Gilbert Sinoue ''Η Σοφια της Ανατολης" ( αποσπασμα). Εκδοσεις Ψυχογιος
Σ' αυτο το εργο συλλογης αποσπασματων απο ιερα κειμενα της Ανατολης, ο Σινουε ξεναγει τον αναγνωστη του με μυθοπλαστικη δυναμη στο κατ'εξοχην προσταγμα της ανατολικης θεωριας και πραξης.

Σχολια
Οι εκτιμησεις για την ευτυχια ειναι παντα προσωπικες. Οι αλλαγες στις αντικειμενικες και
υποκειμενικες συνθηκες της ζωης μας οδηγουν και σε αλλαγες νοοτροπιας σχετικα με την προσωπικη μας ευτυχια.
Αραγε γνωριζουμε τι πραγματικα μας κανει ευτυχισμενους αφου ειναι σαφες οτι δεν κανουμε παντοτε επιλογες που να μεγιστοποιουν την ευτυχια μας.Τι ειναι συνεπως η ευτυχια; ειναι οι αξιες ζωης, τα πιστευω μας, τα ονειρα και η εκπληρωση των επιθυμιων μας;
Προσωπικα υιοθετω σαν ευτυχια την ελευθερια, την πνευματικη διαυγεια, την επαφη με τον εσωτερικο εαυτο και την ισορροπια.

Woman's Voice