Powered By Blogger

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2007

ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ - INTERNATIONAL DAY FOR THE ELIMINATION OF VIOLENCE AGAINST WOMEN

Επ' ευκαιρια της Παγκοσμιας ημερας για την εξαλειψη της Βιας κατα των Γυναικων (25η Νοεμβρη), θα ηθελα να κανω μια μικρη τοποθετηση γι'αυτα τα σιωπηρα εγκληματα που συμβαινουν πισω απο τις κλειστες πορτες σε ολα τα μερη του κοσμου. Παραδοσιακες πρακτικες, πατριαρχικα συστηματα, κοινωνικα στερεοτυπα, μαζι με χαμηλο οικονομικο και κοινωνικο επιπεδο, συνετελεσαν ωστε οι γυναικες να θεωρουνται κατωτερες και εξαρτημενες απο τους
ανδρες, οι οποιοι χρησιμοποιουν τη βια σαν ενα μεσο επιβολης και επιδειξης δυναμης και ασκηση εξουσιας κατ' αυτων παγκοσμιως. Η βια κατα των γυναικων συνιστα ενα φαινομενο το οποιο συμβαινει καθημερινα σε καθε γωνια της γης, ακομη και σε χωρες που θεωρουνται ιδιαιτερα ανεπτυγμενες και πολιτισμενες.
Ειδικωτερα, η βια μεσα στην οικογενεια εμφανιζεται με την μορφη κακοποιησης, ξυλοδαρμου, βιασμου και ελεγχου της συμπεριφορας, μεσω των οποιων ο θυτης, ανδρας - αφεντης, ασκει δυναμη εξουσιας πανω στο θυμα του, τη συζυγο η συντροφο . Η ελλειψη οικονομικων πορων, η ανυπαρξια εργασιας, η πιεση του οικογενειακου περιβαλλοντος και η υπαρξη ενδεχομενως παιδιων, επιβαλλουν στη γυναικα να παραμενει σιωπηλη για χρονια μεσα σε βιαιες σχεσεις, θετοντας σε κιδυνο την πνευματικη και την σωματικη της ακεραιοτητα.
Εξεταζοντας διεξοδικοτερα το φαινομενο της βιας κατα των γυναικων, αντιλαμβανομαστε οτι αποτελει καταφωρη παραβιαση ανθρωπινων δικαιωματων και συγχρονως παγκοσμια μαστιγα κοινωνικης αδικιας και ανισοτητας που στις μερες μας ελαβε διαστασεις επιδημιας.
Η Ελληνικη Πολιτεια με τη θεσπιση του Νομου 3.500/2006 (ΦΕΚ Α 232, 24.10.2006) ελαβε μετρα για τον περιορισμο αυτου του κοινωνικου φαινομενου, το οποιο ουσιαστικα αποτελει εγκλημα απεναντι στα πιο ευαλωτα μελη της κοινωνιας μας, παρεχοντας αποτελεσματικη κοινωνικη αρωγη και νομικη προστασια στα θυματα τ ης ενδοοικογενειακης βαρβαροτητας, τα οποια πολλες φορες αδυνατουν να προστατευσουν τον εαυτο τους.
Μακροχρονια ομως, θα πρεπει ν'αλλαξει και η νοοτροπια που ευνοει την ανιση μεταχειριση στις σχεσεις μεταξυ ανδρων και γυναικων.
Το εκπαιδευτικο συστημα μπορει να παιξει σπουδαιο ρολο στην αλλαγη της αντιληψης οτι δηθεν η γυναικα ειναι υποδεεστερη απο τον ανδρα και' ως εκ τουτου, ερμαιο των διαθεσεων του και της βιαιης συμπεριφορας του.Τα μεσα μαζικης ενημερωσης (ΜΜΕ ) και οι μη κυβερνητικοι οργανισμοι ( ΜΚΟ) θα πρεπει να ενημερωνουν τις γυναικες να επαγρυπνουν και να μην ανεχονται την προσβολη της τιμης και της αξιοπρεπειας τους. Η παντος ειδους κακοποιηση, η πληγη, ο πονος, η ελλειψη σεβασμου δεν ειναι αποδειξη αγαπης, οπως αρκετες γυναικες ακομη πιστευουν. Αλλωστε οι συντροφοι που κακοποιουν ειναι ατομα προβληματικα, δειλα και ανωριμα.
Σ' αυτο το χαος που ονομαζεται ανθρωποτητα θα πρεπει να οραματιζομαστε εναν καλυτερο κοσμο στον οποιο ανδρες και γυναικες θα συνεργαζονται σε υγιεις και ισοτιμες σχεσεις, αχρηστευοντας πατριαρχικες δομες ασκησης δυναμης και ελεγχου, εξουσιας και ταπεινωσης, πονου και φοβου.
Ηθικη επιταγη η Εξαλειψη της Βιας κατα των Γυναικων,ΤΩΡΑ.
Woman's voice

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2007

A WOMAN SHOULD HAVE

A WOMAN SHOULD HAVE

one friend who always makes her laugh....and one who lets her cry....

A WOMAN SHOULD HAVE

a youth she's content to leave behind....

A WOMAN SHOULD HAVE

a feeling of control over her destiny....

EVERY WOMAN SHOULD KNOW

how to fall in love without losing herself....

EVERY WOMAN SHOULD KNOW

when to try harder....and when to walk away....

EVERY WOMAN SHOULD KNOW

what she would and wouldn't do for love or more....

EVERY WOMAN SHOULD KNOW

how to live alone....even if she doesn't like it....

EVERY WOMAN SHOULD KNOW

what she can and can't accomplish in a day...a month...and a year...


HAPPINESS is not something you find, it's something you create.

LIFE IS NO WHERE-can be read as-LIFE IS NOW HERE.

This is the reality of life.It depends how you treat it.

Keep smiling.Be positive.


Abstracts from Maya A ngelou's poem.

Woman's voice