Powered By Blogger

Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

8 ΜΑΡΤΙΟΥ:ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η Ημερα της Γυναικας γιορταζεται καθε χρονο στις 8 του Μαρτη σε αναμνηση μιας μεγαλης εκδηλωσης διαμαρτυριας που εγινε στη Νεα Υορκη τον Μαρτη του 1857 απο εργατριες Κλωστουφαντουργιας που ζητουσαν καλυτερες συνθηκες εργασιας και ιση αμοιβη με τους ανδρες συναδελφους τους. Ουσιαστικα ομως η συγκεκριμενη ημερα δεν ειναι γιορτη αλλα μερα με συμβολικο περιεχομενο, μια μερα αναφορας στους αγωνες που δοθηκαν διεθνως για μια πιο δικαιη κοινωνια της οποιας τα μελη θα απολαμβανουν κοινωνικη δικαιοσυνη. Αυτη τη μερα μας δινεται η ευκαιρια να επικεντρωσουμε την προσοχη μας σε οσα επιτυχαμε τα χρονια που περασαν αλλα και σε οσα-τα περισσοτερα ισως- πρεπει ακομη να διεκδικησουμε για την εξαλειψη της παντος ειδους ανισοτητας αναμεσα στα δυο φυλα.

Η φτωχεια, η ανεργια,η ανασφαλιστη εργασια, η σεξουαλικη παρενοχληση, η εκπορνευση, η εμπορια, η βια , η περιθωριοποιηση, η κακοποιηση, ειναι σε μεγαλο βαθμο γενους θηλυκου.

Βεβαια οι κοινωνικες παθογενειες του παρελθοντος εχουν υποχωρησει ελαφρως. Τα τελευταια δεκα χρονια , οι γυναικες με τους αγωνες και τις διεκδικησεις τους κερδιζουν αργα αλλα σταθερα τη θεση τους στην κοινωνια.

Στην Ελλαδα ομως, που ειναι μια κατ' εξοχη κοινωνια με ανδροκρατικες δομες και λογικες, η 8η Μαρτιου δεν ειχε ποτε πολιτικη γευση αλλα ηταν και ειναι μια μερα αοσμη, υποτονικη με ανυπαρκτες αναφορες στο γυναικειο κινημα και στα επιτευγματα του και τους φορεις της πολιτειας αποντες. Οι περισσοτερες Ελληνιδες τη μερα αυτη θα βγουν να διασκεδασουν με φιλες και θα κανουν εισβολη σε μαγαζια με ανδρικο στριπτιζ. Ωραιο; και ολα αυτα συμβαινουν δυστυχως σημερα στην Ελλαδα, αφου η Ελληνιδα αποδεχεται το ρολο του δευτερου, του υπολοιπου, του συμπληρωματικου! Μεσα στο περιορισμενο και στερεοτυπικο μοντελο που ζουν δεν γνωριζουν, δεν μαχονται και δεν προβληματιζονται σχετικα με τη γυναικεια υπαρξη και ταυτοτητα.

Δεν μπορουμε ομως, παρ' ολα αυτα, να μην αναφερθουμε στις παντος ειδους γυναικειες οργανωσεις και στους μη κυβερνητικους οργανισμους (ΜΚΟ), στην Ελλαδα και στο εξωτερικο, οι οποιοι αλληλοβοηθουν και αλληλουποστηριζουν χωρις εφησυχασμο τους γυναικειους αγωνες για οικονομικη, πολιτικη και κοινωνικη δικαιοσυνη.

Ελπιζουμε οτι καποτε θα μπορεσουμε να επιτυχουμε ισοτητα σε ολους τους τομεις, διοτι δεν υπαρχει δημοκρατια χωρις την ισοτητα των φυλων. Η προωθηση της ισοτητας πρεπει να συνεχισει παγκοσμιως να αποτελει στοχο και οχι ευχολογιο.


Woman's Voice

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι εκδηλώσεις για την 8η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποκτούν φέτος ξεχωριστό νόημα και σημασία. Συμπίπτουν με τη χειρότερη μεταπολεμική περίοδο για την ευρωπαϊκή οικονομία αλλά και με πρωτόγνωρες κοινωνικές συνθήκες και αλλαγές που άλλες πλήττουν και άλλες αφορούν ιδιαίτερα τις γυναίκες.

Και για έναν ακόμη λόγο. Το 2010 ευρωπαϊκό έτος καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, μας προκαλεί για ένα ιδιαίτερο προβληματισμό, αφού τα φαινόμενα αυτά συνδέονται κατ’ εξοχήν με τις γυναίκες και μάλιστα με το θέμα της απασχόλησης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στη χώρα μας τα προβλήματα αυτά εμφανίζονται ακόμη πιο έντονα.

Η Ελλάδα, με ποσοστό 48,7% ανήκει στην ομάδα των ευρωπαϊκών χωρών με τα χαμηλότερα ποσοστά γυναικείας απασχόλησης και τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας κυρίως στις γυναίκες μεγάλης ηλικίας. Η χώρα μας εμφανίζει μία από τις υψηλότερες διαφορές μεταξύ του γυναικείου και του ανδρικού εργατικού δυναμικού, τόσο σε επίπεδο απασχόλησης (26,3%) όσο και σε επίπεδο αμοιβής (22%), παρ' όλο που οι Ελληνίδες αποτελούν την πλειοψηφία (59%) των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει βασικό θέμα της φετινής εκστρατείας αυτή τη διαφορά αποδοχών μεταξύ ανδρών και γυναικών για την ίδια ή ίσης αξίας εργασία και την εξάλειψή της.

Σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα βιώνει τις βαρύτατες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της δημοσιονομικής εκτροπής της, οι εν λόγω ανισότητες αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα. Η αναμενόμενη διάχυση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης σε όλους τους εργασιακούς τομείς αναμένεται να πλήξει τα ήδη αποθαρρυντικά ποσοστά γυναικείας απασχόλησης και εισοδήματος. Οι Ελληνίδες απασχολούνται κυρίως στον τριτογενή τομέα και ειδικότερα σε διοικητικές υπηρεσίες, στην εκπαίδευση, στο εμπόριο, στη μεταποίηση, στην παροχή κοινωνικής μέριμνας και στη γεωργία, τομείς όπου το εργατικό δυναμικό είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε απολύσεις.

Εως σήμερα, έχουν αναληφθεί σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο πρωτοβουλίες νομοθετικές αλλά και πολιτικές εναρμόνισης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, προσβλέποντας στην εξάλειψη των ανισοτήτων, σχέδια δράσης, κοινωνικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των ίδιων των γυναικών καθώς και των κοινωνικών εταίρων.

Ωστόσο, παρά τη σχετική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η εξάλειψη όλων των άμεσων και έμμεσων διακρίσεων, διαχωρισμών και αποκλεισμών στην αγορά εργασίας. Αυτό σημαίνει εφαρμογή της νομοθεσίας κατά των διακρίσεων και καταπολέμηση των σχετικών αιτίων που έχουν να κάνουν και με στερεότυπα εις βάρος των γυναικών αλλά και με έλλειψη πολιτικών και κοινωνικών υπηρεσιών για την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Η πλειοψηφία των άνεργων γυναικών μεταξύ 25 - 49 ετών δηλώνουν τις δυσκολίες της οικογενειακής ζωής ως κύριο λόγο που τις αναγκάζουν να μην εργάζονται ή να μην έχουν υψηλές απαιτήσεις απασχόλησης.

Είναι ώρα, λοιπόν, για σαφείς δεσμεύσεις από τους πολιτικούς παράγοντες και τους κοινωνικούς εταίρους για τη συνέχεια των δράσεων αλλά και την ενίσχυση των υφιστάμενων δομών προκειμένου οι γυναίκες να έχουν τις ευκαιρίες που τους αναλογούν. Είναι ξεκάθαρο πως τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για ολόκληρη την κοινωνία, γιατί η αξιοποίηση του γυναικείου δυναμικού αναβαθμίζει τη δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή, την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα. Το σχέδιο εξόδου της χώρας μας από την κρίση για να επιτύχει πρέπει να είναι παραγωγικό και ανθρωποκεντρικό. Πρέπει γι' αυτό τον λόγο να συμπεριλάβει τη γυναικεία διάσταση σε όλες τις οικονομικές και κοινωνικές πτυχές του.

Ρόδη Κράτσα, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 8-3-2010
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12338&subid=2&pubid=26127170

Ανώνυμος είπε...

Η μητερα Φυση μεσα στην σοφια της ανεθεσε στις Γυναικες Ευθυνη μεγαλη και απαιτητικη γιατι εγνωριζε πως ειμαστε ικανες ν ανταπεξελθουμε στο αναμενομενο. Γιαυτο ας προχωρησουμε με σταθερα βηματα μεγαλωνοντας ανδρες και γυναικες τα παιδια μας..με επιγνωση της ευθυνης μας Ελενη Π.