Powered By Blogger

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

TV IS A WILD THING MY FRIEND

Λυπαμαι αλλα ειμαι υποχρεωμενη να το καταγγειλω:η τηλεοραση ειναι ενα βιομηχανικο συστημα παραγωγης περιττωματων που εισβαλλει στη ζωη μας και εξουδετερωνει τις αντιστασεις μας.Τα διαφορα καναλια σχηματιζουν ενα ψηφιδωτο αθλιοτητας το οποιο οι ασεβεις αφεντες της τηλεοπτικης ζουγκλας τοποθετουν σαν βραδυφλεγη βομβα στο σπιτι μας με συνεπεια καθε φορα που παταμε το κουμπι της συσκευης να βρισκομαστε αντιμετωποι με χαμηλες παραγωγες, ελλιπη ενημερωση και ξεπερασμενες τεχνικες.
Το προβλημα ειναι οξυ και η αταξια διαχυτη.Καλλιεργειται τεχνηεντως ενας χειμαρρος μιας δηθεν ψυχαγωγικης παραζαλης και ενημερωσης, μια ψευδαισθηση αφθονιας ενω ολα αποτιμωνται μονο με ορους υλικου πλουτου.
Η αισθητικη στην τηλεοραση υποχωρησε για χαρη του φθηνου εντυπωσιασμου. Φτερα, πουπουλα, παγιετες και προκατασκευασμενοι ψευτικα ομορφοι ανθρωποι που κοβονται και ραβονται σ' αυτη την κρεατομηχανη αναλογα με τις τασεις της εκαστοτε εποχης. Ανθρωποι ανορεξικοι, σιλικονουχοι, οξυζεναρισμενοι, κομπλεξικοι και δηθεν μοντερνοι που ανταγωνιζονται σε χυδαιοτητα και ευτελεια.
Στα προγραμματα των ειδησεων διοχετευονται παντα κακες και παραποιημενες πληροφοριες, διογκωνονται ασημαντα γεγονοτα αναξια της προσοχης μας ενω οτιδηποτε καλο, ουσιαστικα ανθρωπινο και ελπιδοφορο διαγραφεται. Η φαντασια, η καλαισθησια, η ευφυια, η εξελικτικη ψυχαγωγια ειναι εννοιες αγνωστες στα τηλεοπτικα προγραμματα. Οι υπευθυνοι δεν εχουν ουτε καν αλλοθι γι' αυτα που ταιζουν τα ματια μας και τη σκεψη μας. Εκπεμπουν σε λαθος τροχια και δεν το εχουν καταλαβει; η μηπως το γνωριζουν και μας εμπαιζουν;
Ατομα χαρισματικα, ανθρωποι επωνυμοι που συνεργαζονται με τα καναλια σε υπευθυνες θεσεις, που καλουνται δηθεν να υπηρετησουν και να φερουν ανεμο αλλαγης, καταληγουν κυριολεκτικα νουμερα, γελοιοποιουνται και εξοντωνονται. Τελικα η τηλεοραση λογω της διαφθορας που επικρατει παντου ταπεινωνει παρα αναδεικνυει τους εμπλεκομενους σ' αυτην.
Διαγραφονται προσωπικοτητες που διακατεχονται απο οραματα και ιδεες , που εχουν δυνατοτητα να εκπολιτισουν στον τομεα τους και στον αντιποδα προσλαμβανονται ανθρωποι που υπηρετουν το συστημα, που δεν γνωριζουν καν το χειρισμο της ελληνικης γλωσσας και τους οποιους ντρεπεσαι να βλεπεις και ν' ακους.
Η λογικη του τρελλοκομειου την οποια υπηρετουν υψηλα αμειβομενοι , δηθεν ειδημονες στη διαμορφωση των προγραμματων, ειναι τελικα ενας παγιδευτικος μηχανισμος , χωρις ιχνος εξυπναδας αφου παραγνωριζει βασικους κανονες και αναπαραγει το ιδιο μοντελο, βλαπτοντας καιρια οσους εχουν αισθητικη και αποβλακωνοντας οσους δεν εχουν.
Ολα μοιαζουν να εχουν χαθει, αφου ολα μας εξοικειωνουν με τον μηδενισμο που με υπεροψια και κακογουστια μας σερβιρεται.
Στην τηλεοπτικη κουλτουρα μονο τα....χαχανα αμειβονται. Γεγονος ειναι οτι οι ανεγκεφαλοι που χασκογελανε,χορευουν και τραγουδουν μερα νυχτα, κοροιδευουν ολους εμας που τρεχουμε να προλαβουμε την καθημερινοτητα. Ενα life style γεματο απο γαμους, γεννητουρια, βαπτισια, χαρτινους ερωτες, σχεσεις της μιας νυχτας και χωρισμους δακρυβρεχτους , προβαλλεται καθημερινα ενωπιον μας χωρις ντροπη ,αδικωντας τη νοημοσυνη μας.
Η κουλτουρα της υποκουλτουρας στο κλουβι με τους τρελλους.
Υπαρχει επιτακτικη αναγκη αλλαγης, πρωτοτυπιας, εκπληξης, ευχαριστου αιφνιδιασμου μιας ανατρεπτικης εικονας του λαβυρινθου που λεγεται τηλεοραση και οπωσδηποτε ολα αυτα με γνωμονα την αληθεια,την αισθητικη ,την καλλιεργεια και την ηθικη.
Εν κατακλειδι η ΤV εχει αναγκη να επαναστατησει κατα του κατεστημενου, αποτυχημενου και αρρωστημενου εαυτου της.

ΥΓ. Το αρθρο αυτο εχει δημοσιευθει στο μπλογκ τον Οκτωβρη 2008 . Λογω επικαιροτητας επαναδημοσιευεται.

Woman 's Voice

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

ΤΟ ΒΑΛΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣΜΟΥ

Επωνυμοι η ανωνυμοι οι χωρισμοι ειναι επωδυνοι.Τελειες σχεσεις, οπως τελειοι ανθρωποι δεν υπαρχουν. Αρχιζεις το χορο της εγγαμης ζωης σου με το " that's amore " η το "la vie en rose",στροβιλιζεσαι, στροβιλιζεσαι, στροβιλιζεσαι κατω απο φεγγαρια, ηλιους, βροχουλες, συννεφα και ξαφνικα περα απο τη διαθεση και τους ορκους του τυπου "για παντα μαζι" ολα τελειωνουν.

Ο γαμος ειναι τεχνη αλλα δυστυχως δεν υπαρχουν καλλιτεχνες. Συνηθιζουμε να λεμε οτι " φταινε κι' οι δυο". Νομιζω οτι παντα φταιει μονο ο ενας και ο αλλος ψαχνεται για το δικο του μεριδιο στην αποτυχια. Ομως ειναι αποτυχια; το μαζι δυο ανθρωπων ειναι ουσιαστικα αδυνατο, διοτι αποτελει μια αμοιβαια συμφωνια περιορισμου που υφαρπαζει την απολυτη ελευθερια απο τον ενα η τον αλλο η και απο τους δυο.Κι' ειναι ολα τοσο δυσκολα αναμεσα στους ανθρωπους αφου τιποτα δεν ειναι διαμορφωμενο, ουτε υπαρχει καποιο προτυπο η παραδειγμα του πως θα επρεπε να ζουμε την καθε σχεση η τον καθε γαμο. Διοτι στο γαμο οπως και στη ζωη, συνεχως μαθαινουμε οτι ''ειμαστε μονοι". Κι' αυτη η εντος γαμου μοναξια ειναι σχεδον παντα πληγη μεγαλυτερη στον ενα απο τους δυο.

Κι' ενω ολα τα υγιη "πρεπει" σχεδον εχουν διαγραφει απο την κοινωνια, το "πρεπει" της εικονας του "ευτυχισμενου γαμου" εχει παρει ανεξελεγκτες διαστασεις. Πρεπει να δειχνουμε ευτυχισμενοι, χαρουμενοι, σ'ενα ζεστο σπιτικο γεματο μικρα αγγελουδια...καρπους του ερωτα μας!Βρισκομαστε δεσμιοι μιας εικονας την οποια απαιτει ο περιγυρος και η κοινωνια , την πλασαρουμε οπως την θελουν, με την ενοχη οτι, αν δεν φαινομαστε ευτυχεις ,αποτυχαμε.

Πλανη ολα! Τιποτα δεν εγκλωβιζει τους ανθρωπους σε μια πλανη, οσο η καθημερινη επαναληψη της πλανης αυτης που συνισταται σε προσποιηση.

Και ξαφνικα , ο ενας αποφασιζει να παραδεχτει και ν' ανακοινωσει οτι ολα τελειωσαν. Ισως γιατι επαψε να χαιρεται η να ανεχεται την παρουσια του αλλου. Οταν ο γαμος κατανταει μια υποθεση κοινης μοναξιας, τοτε καλυτερα να τελειωνει. Μεγαλο το συναισθηματικο βαρος και η πληγη ανοικτη.Ομως, ετσι κι' αλλιως ολα τελειωνουν.Να συνυπαρξεις για τα παιδια; αν δεν εισαι εσυ καλα στη σχεση με τον συντροφο σου, πως να πεισεις τα παιδια να νιωθουν εκεινα καλα μαζι σας; Μη ξεχναμε οτι τα παιδια ειναι επισκεπτες στο ζευγαρι, ερχονται και φευγουν. Κι' εσυ οταν πλεον ολοι φυγουν, ενδεχομενως μενεις μαζι μ' εναν ανθρωπο που δεν αναγνωριζεις πια. Κι' οι κυκλοι εκλεισαν για σενα και δεν υπαρχουν επομενοι λογω ηλικιας η κουλτουρας η φοβου η απελπισιας.

Καποιοι, χωρις προσωπεια, παραδεχονται οτι δεν προχωρουν πλεον μαζι. Ποιος ανθρωπος θα τους απερριπτε το δικαιωμα σ' εναν νεο ερωτα και μια νεα αρχη μετα απο ενα αναποφευκτο τελος;


Woman's Voice