Powered By Blogger

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

JIANG GUOFANG ''Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΠΟΛΗ"





Ο Jiang Guofang ειναι γνωστος στον κοσμο της τεχνης ως ο ζωγραφος που ανακαλυψε και αναβιωσε την Απαγορευμενη Πολη του Πεκινου ''The Fordidden City".Το αχανες αυτο συμπλεγμα ανακτορων, που στεγασε τις δυναστειες των Μινγκ και Τσινγκ, μετραει 6οο χρονια ιστοριας, αποτελει επιστεγασμα χιλιαδων ετων κινεζικου πολιτισμου και θεωρειται συμβολο της χωρας, οσο και το Σινικο Τειχος. Ο Guofang μετα την αποφοιτηση του απο την Εθνικη Ακαδημια Καλων Τεχνων διδαξε επι εικοσι χρονια στην Εθνικη Ακαδημια Καλων Τεχνων και στην Εθνικη Ακαδημια Θεατρου του Πεκινου.Το 1987 αρχισε τη δημιουργια της σειρας της Απαγορευμενης Πολης με πρωτο εργο την Πυλη του Παλατιου,το Μνημονιο στο θρονο ,τον Γιο του Ουρανου, το Αιωνιο ονειρο και τις Αυτοκρατορικες Παλλακιδες. Αποτυπωνει με τα λαδια του, τις σκεψεις και τα συναισθηματα του σε θεματα ιστορικα , ιδιαιτερα της δυναστειας των Τσινγκ και η δουλεια του ειναι γεματη δυναμη, μεγαλοπρεπεια, ζωντανια και σχολαστικοτητα στις λεπτομερειες. Ερμηνευει σε βαθος τα συναισθηματα των γυναικων της Απαγορευμενης Πολης τις οποιες ζωγραφιζει κομψες, ηρεμες, αριστοκρατικες, ντυμενες με πολυτελεις και εγχρωμες ενδυμασιες, γεματες γοητεια με μια μαγεμενη καταθλιπτικη ομορφια και εσωτερικοτητα που προκαλει τη συγκινηση του κοινου.Οι εικονες που δημιουργει με τα προσωπα, τα χρωματα, την αρμονια και τις ασυλληπτες λεπτομερειες με φοντο παντοτε την Απαγορευμενη Πολη ειναι ρομαντικες, αισθαντικες, μυστηριακες και σχεδον...σοκαριστικες.



Ο Jiang Guofang εχει παρουσιασει την ''Απαγορευμενη Πολη'' στο Palazzo Venezia στη Ρωμη, στο Μουσειο του Σαντογκ, στο Μουσειο Καλων Τεχνων του Σεντσεν και του Πεκινου, επισης στο Κεντρο Καλων Τεχνων του Βερολινου, στο Τρεβιζο της Ιταλιας και το Πολιτιστικο Κεντρο Παρισιου στη Γαλλια.Στην Ελλαδα ηλθε μετα απο προσκληση του Προεδρου της Δημοκρατιας Καρολου Παπουλια.

Η εκθεση του Jiang Guofang φιλοξενειται στο Ιδρυμα Εικαστικων Τεχνων και Μουσικης "Θεοχαρακη" απο 7 Απριλιου μεχρι 19 Ιουνιου 2011.

Woman's Voice