Powered By Blogger

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

E N C A R D I A

Το μουσικο συγκροτημα Εncardia εμπνεεται, μελετα και παιζει μουσικη και τραγουδια απο τις περιοχες του Ιταλικου νοτου και της ευρυτερης περιοχης της Μεσογειου.

Απο τα ξεχασμενα χωρια της Καλαβριας μεχρι της ευφορες πεδιαδες της Grecia Salentina και απο τα παραλια της Σικελιας μεχρι τα σοκκακια της Ναπολης, οι Encardia ταξιδευουν αναζητωντας ριζες παραξενες ενος πολιτισμου που εκφραζεται ιδιαιτερα μεσα απο διαλεκτους τοπικες, ελληνικες και μη, με τραγουδια και ταραντελλες που ακουγονται απο τη μια ακρη εως την αλλη. Το χορευτικο ντουεττο ballo del mare , αναποσπαστο κομματι των encardia, παρουσιαζει το μοναδικο χορο της tarantella pizzica που για αιωνες λειτουργησε θεραπευτικα εξ αιτιας του δηλητηριωδους τσιμπηματος της αραχνης "Ταραντουλα" και διατηρειται ζωντανος μεχρι σημερα στη μαγευτικη Magna Grecia.

Οι encardia εχουν εκδοσει μεχρι στιγμης δυο δισκους που αγκαλιαστηκαν πολυ θερμα απο τον ελληνικο τυπο και τους ραδιοφωνικους παραγωγους, ενω οι τηλεοπτικοι σταθμοι επανειλημμενα παρουσιαζουν το συγκροτημα και την ιδιαιτερη μουσικη του.

Ο πρωτος δισκος (agapi mou fidela, μελωδικο καραβι 2005) στον οποιο συμμετεχουν ο Αργ. Μπακιρτζης, ο Νικ. Πορτοκαλογλου και ο καλαβρος Ettore Castagna βρισκεται ηδη στην τριτη επανεκδοση, ενω ο δευτερος (το παραμυθι της ταραντουλας, μελωδικο καραβι 2007) παρουσιαζει ενα νεο δυναμικο ηχο και για πρωτη φορα στην ελληνικη δισκογραφια τις καταξιωμενες φωνες του Roberto Licci και του Giovanni Avantagiato που θεωρουνται σημερα οι κυριωτεροι εκπροσωποι της μουσικης παραδοσης των ελληνοφωνων του Salente.

Oπου εμφανιζονται οι encardia παρασυρουν τους θεατες σ'ενα εκρηκτικο μουσικο ταξιδι απο τις σπαρακτικες μελωδιες αγαπης και ξενιτιας ως το θεραπευτικο χορο της tarantella pizzica απο την Grecia Salentina.

Με κιθαρες, ντεφια, ακκορντεον, φυσαρμονικες, καστανιετες, μαντολινα και νταουλια, οι encardia ειναι θεραπευτες της ψυχης, αφου καθε συναυλια ειναι μια θεραπεια.

Το μηνυμα τους ειναι: χορεψε, χορεψε! Τα παντα στροβιλιζονται, στροβιλισου κι' εσυ, ταραντισε για να διωξεις τα δηλητηρια απο την ψυχη και το σωμα σου.


Επισκεφθειτε τον ιστοχωρο των encardia : www.encardia.gr


Woman's Voice