Powered By Blogger

Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

8 ΜΑΡΤΙΟΥ:ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η Ημερα της Γυναικας γιορταζεται καθε χρονο στις 8 του Μαρτη σε αναμνηση μιας μεγαλης εκδηλωσης διαμαρτυριας που εγινε στη Νεα Υορκη τον Μαρτη του 1857 απο εργατριες Κλωστουφαντουργιας που ζητουσαν καλυτερες συνθηκες εργασιας και ιση αμοιβη με τους ανδρες συναδελφους τους. Ουσιαστικα ομως η συγκεκριμενη ημερα δεν ειναι γιορτη αλλα μερα με συμβολικο περιεχομενο, μια μερα αναφορας στους αγωνες που δοθηκαν διεθνως για μια πιο δικαιη κοινωνια της οποιας τα μελη θα απολαμβανουν κοινωνικη δικαιοσυνη. Αυτη τη μερα μας δινεται η ευκαιρια να επικεντρωσουμε την προσοχη μας σε οσα επιτυχαμε τα χρονια που περασαν αλλα και σε οσα-τα περισσοτερα ισως- πρεπει ακομη να διεκδικησουμε για την εξαλειψη της παντος ειδους ανισοτητας αναμεσα στα δυο φυλα.

Η φτωχεια, η ανεργια,η ανασφαλιστη εργασια, η σεξουαλικη παρενοχληση, η εκπορνευση, η εμπορια, η βια , η περιθωριοποιηση, η κακοποιηση, ειναι σε μεγαλο βαθμο γενους θηλυκου.

Βεβαια οι κοινωνικες παθογενειες του παρελθοντος εχουν υποχωρησει ελαφρως. Τα τελευταια δεκα χρονια , οι γυναικες με τους αγωνες και τις διεκδικησεις τους κερδιζουν αργα αλλα σταθερα τη θεση τους στην κοινωνια.

Στην Ελλαδα ομως, που ειναι μια κατ' εξοχη κοινωνια με ανδροκρατικες δομες και λογικες, η 8η Μαρτιου δεν ειχε ποτε πολιτικη γευση αλλα ηταν και ειναι μια μερα αοσμη, υποτονικη με ανυπαρκτες αναφορες στο γυναικειο κινημα και στα επιτευγματα του και τους φορεις της πολιτειας αποντες. Οι περισσοτερες Ελληνιδες τη μερα αυτη θα βγουν να διασκεδασουν με φιλες και θα κανουν εισβολη σε μαγαζια με ανδρικο στριπτιζ. Ωραιο; και ολα αυτα συμβαινουν δυστυχως σημερα στην Ελλαδα, αφου η Ελληνιδα αποδεχεται το ρολο του δευτερου, του υπολοιπου, του συμπληρωματικου! Μεσα στο περιορισμενο και στερεοτυπικο μοντελο που ζουν δεν γνωριζουν, δεν μαχονται και δεν προβληματιζονται σχετικα με τη γυναικεια υπαρξη και ταυτοτητα.

Δεν μπορουμε ομως, παρ' ολα αυτα, να μην αναφερθουμε στις παντος ειδους γυναικειες οργανωσεις και στους μη κυβερνητικους οργανισμους (ΜΚΟ), στην Ελλαδα και στο εξωτερικο, οι οποιοι αλληλοβοηθουν και αλληλουποστηριζουν χωρις εφησυχασμο τους γυναικειους αγωνες για οικονομικη, πολιτικη και κοινωνικη δικαιοσυνη.

Ελπιζουμε οτι καποτε θα μπορεσουμε να επιτυχουμε ισοτητα σε ολους τους τομεις, διοτι δεν υπαρχει δημοκρατια χωρις την ισοτητα των φυλων. Η προωθηση της ισοτητας πρεπει να συνεχισει παγκοσμιως να αποτελει στοχο και οχι ευχολογιο.


Woman's Voice

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΕΦΗΜΕΡΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ

Παλαιοτερα η ζωη παρειχε στους ανθρωπους πιο στενα αλλα σταθερα πλαισια. Ο γαμος ηταν ενας και για παντα, η απασχοληση για μια ζωη η ιδια και η οικογενεια ηταν παγια και σταθερη ταυτοτητα για τα μελη της.

Στην κοινωνια των νεων επικοινωνιακων τεχνολογιων, της υπερκαταναλωσης,του fast,του zero, του I am,του ...and so what?, τη λεγομενη liquid society, η ρευστοτητα και η γρηγορη εναλλαγη καταστασεων, εντυπωσεων και αντιδρασεων, επιβαλλει στα ατομα το βραχυπροθεσμο, το στιγμιαιο.

Προτιμαται απο τη σταθεροτητα, η οποια θεωρειται πλεον passe, η διαρκης αλλαγη και ο εθισμος της αλλαγης για την αλλαγη. Αντι για σχεσεις με διαρκεια κυριαρχουν οι συντομες σχεσεις που ξεκινουν τοσο γρηγορα οσο και διακοπτονται. Η εκρηξη των διαδικτυακων sites virtual κοινωνικης συναναστροφης με τους περισσοτερους να ψαχνουν για γνωριμιες εφημερες και ως εκ τουτου επικινδυνες που καταληγουν σε ραντεβου του, ο,τι ηθελε προκυψει, παρεχουν μια χαρακτηριστικη εικονα: εχουμε τη δυνατοτητα για επαφες με ανθρωπους που ποτε δεν θα συναντουσαμε εκτος Διαδικτυου, αλλα χωρις διαρκεια και ενδεχομενως βιαιες και καταστροφικες. Οι συγχρονες σχεσεις φερουν τη σφραγιδα του εφημερου. Στερουνται τον χρονο που απαιτειται για τη δημιουργια συναισθηματων και τα ατομα μενουν μονο στις αισθησεις τους. Η στιγμιαια απολαυση των ηδονων και των αισθησεων, ερχεται να αντικαταστησει τη δεσμευση στα συναισθηματα, και την συντροφικοτητα.

Ηδη απο το 1973 ο Πιερ Παολο Παζολινι,μας θυμιζε:"η προκαταναλωτικη κοινωνια εχει αναγκη απο ανθρωπους δυνατους, αρα αγνους.Η κοινωνια της καταναλωσης αντιθετα εχει αναγκη απο ανθρωπους αδυναμους, αρα ακολαστους".

Η λεγομενη σεξουαλικη απελευθερωση μονο ελευθερια δεν χαρισε στους ανθρωπους, αντιθετα τους εκανε δυστυχισμενους, κλεισμενους στον εαυτο τους και τους επληξε ψυχικα και σωματικα. Ολη αυτη η κατασταση οδηγει τα ατομα σε μια διαβρωση του χαρακτηρα και τα καθιστα ανικανα να βιωσουν μακροπροθεσμες αξιες, οπως η πιστη , η δεσμευση και η συμπορευση.

Το φαινομενο αυτο, συμφυτο με τη σημερινη κοινωνια, εξελισσεται παρασυροντας ολο και περισσοτερα ατομα σε αδιεξοδο, αφου με τοσο ξοδεμα, οδηγουνται σε παθογενειες φυσικης η ψυχικης εξαντλησης, σε ενα burn-out μιας υπερλειτουργιας του εαυτου που ουσιαστικα "καιγεται", οπως το ηλεκτρικο κυκλωμα οταν υπερφορτωθει.


Woman's Voice