Powered By Blogger

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

ΑΡΣΗ ΑΝΩΝΥΜΙΑΣ ΣΤΑ BLOGS

Προς νεα εποχη με...ονοματεπωνυμο οδευουν τα περιπου 55.000 blogs που βρισκονται σε λειτουργια, καθως το υπουργειο Δικαιοσυνης μελετα ηδη την καταρτιση νομοθετικης ρυθμισης προκειμενου να τεθει -για πρωτη φορα- το πλαισιο για την αποτελεσματικη αντιμετωπιση αξιοποινων πραξεων που τελουνται μεσω Διαδικτυου.Ο υπουργος Δικαιοσυνης κ. Μιλτιαδης Παπαιωαννου γνωστοποιησε τη συγκροτηση νομοπαρασκευαστικης επιτροπης προκειμενου να θεσπιστει σειρα ρυθμισεων για την ταυτοποιηση των διαχειριστων των blogs αλλα και τη διευρυνση καταλογου των αδικηματων για τα οποια θα επιτρεπεται η αρση του απορρητου των επικοινωνιων.
Τα τελευταια χρονια οι κυβερνησεις εξεταζουν την καταρτιση νομοσχεδιου που να αιρει, οταν τελουνται αξιοποινες πραξεις, την ανωνυμια των blogs. Αυτο δεν εχει συμβει μεχρι στιγμης και για την αντιμετωπιση αδικηματων εφαρμοζεται -διασταλτικα- η νομοθεσια που υφισταται για τον Τυπο και το απορρητο των επικοινωνιων. Η ελλειψη νομικου πλαισιου, καλυπτει επι της ουσιας την ανωνυμια των blogs, και στις περιπτωσεις που τα καταγγελομενα αδικηματα ειναι πλημμεληματα η Αρχη Διασφαλισης του Απορρητου των Επικοινωνιων δεν προχωρει στην αρση απορρητου.
Επι της ουσιας η αρση του απορρητου δεν πραγματοποιειται παρα μονο σε εξαιρετικες περιπτωσεις μεσω αιτηματων που απευθυνει η Διωξη Ηλεκτρονικου Εγκληματος στην Google και την Hotmail. Βασικη προυποθεση, προκειμενου να γινει δεκτο το αιτημα απο τις εταιρειες αυτες και να αποκαλυφθει ο διαχειριστης του blog ειναι να εχει τελεστει το αδικημα της ''απειλης της ζωης". Οπως ειναι ευκολα αντιληπτο, η ικανοποιηση αιτηματος δικαστικης συνδρομης για αρση της ανωνυμιας τoυ διαχειριστη ενος blog ειναι εξαιρετικα σπανια -οχι ομως και αδυνατη- οπως αποδεικνυεται απο την περιπτωση, κατα την οποια η Google, μετα σχετικο αιτημα της Διωξης, κληθηκε να αποκαλυψει το ποιος ειναι ο διαχειριστης του blog Fimotro.
(Εφημεριδα "Η Καθημερινη" 7 Αυγουστου 2011)

Woman's Voice