Powered By Blogger

Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΚΟΨΥΧΙΑΣ

Η ζωη δεν υπηρξε και δεν μπορει να υπαρξει και να εξελιχθει σε παραδεισο. Ακομη και κεινοι που ζουνε ζαπλουτοι, μεσα σε υπερυψωμενους τοιχους, με πισινες, θα τους τριβελιζει η σκεψη πως γινεται να ειναι για ολους αξιοζηλευτοι και οι ιδιοι να μην αισθανονται ευτυχισμενοι.
Οταν,ομως τη ζωη την αγνοησεις στην ουσια της, που ειναι η εγνοια για τους αλλους, θα σ'εκδικηθει, με τον πιο θεαματικο μαλιστα τροπο.Στις μεγαλες πολεις, που εχουν εξελιχθει πια σε χωνευτηρια απο γηγενεις, προσφυγες, αλλοδαπους και μεταναστες ,με αδιευκρινιστες μεταξυ τους σχεσεις, εχουμε φτασει να λογαριαζουμε ως προσωπικη μας επιλογη αντιδρασεις που κατα πλατος και κατα βαθος, μονο συρφετος και αγελη θα μπορουσε να τις εχουν.Να εκφραζομαστε μ'εναν κτηνωδη τροπο και να τον θεωρουμε μαλιστα ως πραξη ελευθεριας που δεν επιδεχεται,επιπλεον, κριτικη η αμφισβητηση.
Ερχεται ο καθενας μας αντιμετωπος καθημερινα με μιαν αναλγητη συμπεριφορα, σε σχεση με τους γυρω του,τοσο περισσοτερο βασανιστικη γιατι δεν εχει καμιαν εξηγηση η δικαιολογια.
Γεγονος που τον κανει να σκεφτεται πως σε καποιο βαθμο θα εχει συμβαλει κι' ο ιδιος ωστε η αναλγησια να εμφανιζεται τοσο εκτεταμενη. Αναλγησια που παρουσιαζεται ακομη εντυπωσιακοτερη στις ολιγολεπτες, διχως επαυριο σχεσεις, στις σχεσεις ακριβως που θα αντιλαμβανοταν κανεις αν ο κοσμος εχει κανει πραγματικα δυο βηματα μπροστα, και κατα συνεπεια δεν αξιζε να απελπιζεται. Σ' ενα σαλονι, σ'ενα θεατρο, το Μεγαρο Μουσικης,με γνωστους, φιλους και ομοιδεατες, ειναι τοσο ευκολο να παραπλανηθεις ως προς την αναλγησια που ζει και βασιλευει στους περιξ χωρους. Αλλα το "παιχνιδι" εχει χαθει οταν χρειαζονται μαρτυρες για να δειξεις ποσο πολιτισμενος κι' ευγενης εισαι, ενω χωρις μαρτυρες θα απαγορευσεις στον οδηγο του ταξι, με σκαιο μαλιστα τροπο να επιβιβαστει,ενας, επιπλεον επιβατης, εστω κι'αν δεν αλλαζει στο παραμικρο η διαδρομη. Η τον εξ ισου σκαιο, υστερικο σχεδον,τροπο που θα χρησιμοποιησει ο ιδιος ανθρωπος,προκειμενου να μην του καθαρισει τα τζαμια του αυτοκινητου του ο ταλαιπωρος μαυρος με τον κουβα και την βουρτσα.
Θα συμπεραινε κανεις πως οι δημοσιοι χωροι εχουν εξελιχθει πια σε χωρους ασκησης κακοψυχιας που, οσο πιο ασημαντη ειναι η αφορμη που την προκαλει,τοσο πιο θηριωδης εμφανιζεται.Τι κανει αληθεια τον οδηγο του λεωφορειου της Αστικης,ενω δειχνει να περιμενει τον ανθρωπο που τρεχει να το προλαβει, να κλεινει την πορτα του λεωφορειου την τελευταια στιγμη και να φευγει με την εμφανη προσποιηση οτι δεν προσεξε τον ασθμαινοντα;Τι κανει τον υπαλληλο του υπουργειου Υγειας, εναν καθ'ολα νομιμο ως προς τα χαρτια που χρειαζονται για την αναπηρικη του συνταξη, κυριολεκτικα να επινοει διαδρομες η προσθετα χαρτια,προκειμενου να βασανισει τον αναπηρο συνταξιουχο ακομη περισσοτερο, σαμπως να μην τον βασανιζει διαρκως η κατασταση του;
Το ειδος ομως αυτο της κοινωνικης αναλγησιας γνωριζει την αποθεωση του τους καλοκαιρινους μηνες. Αναλογα με τον τοπο προορισμου και το μεσον που θα χρησιμοποιησει ο καθενας για τις διακοπες του, αποκτα και τον βαθμο της επαρσης η της "σεμνοτητας" με την οποια τις ανακοινωνει. Αφου ειναι βεβαιο πως εστω κι'ενας (αν και απειροι) που δεν θα ''διακοψει",θα ηταν μια στοιχειωδης αισθηση κοινωνικης δικαιοσυνης το καθε τι να λεγοταν μεσα σε ακρα συνωμοτικοτητα. Ωστοσο,την τελειως υποθετικη και πλασματικη, σε τελευταια αναλυση, ευτυχια μας, δεν μπορουμε να την νιωσουμε παρα μονον αν στην περιβοητη κλιμακα της κοινωνικης ιεραρχιας υπαρχουν ανθρωποι που τους αισθανομαστε υποδεεστερους μας. Πραγμα που σημαινει οτι εχουμε δρομολογησει τη δυστυχια μας,ενω καμαρωνουμε ως υποψηφιοι ευτυχεις.

Επιφυλλιδα,του Θαναση Θ. Νιαρχου,στην εφημεριδα"Τα Νεα".
Ο Θανασης Θ. Νιαρχος ειναι ποιητης, συνεκδοτης του περιοδικου "Η Λεξη"

Woman's Voice

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Η ΤΑΟΡΜΙΝΑ , ΣΚΑΛΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

Ουσιαστικη προυποθεση σε καθε ταξιδι ειναι το παθος και η επιθυμια γνωριμιας, εξερευνησης και επαφης με νεους τοπους. Η Σικελια ειναι εντελως ξεχωριστος τοπος μεσα στην Ιταλια και ιδεωδης προορισμος στη Σικελια ειναι η μεσαιωνικη Ταορμινα με την υπεροχη πανοραμικη θεα στο Ιονιο. Λουλουδιασμενη, κομψοτατη, κοσμοπολιτικη με ασυγκριτες ομορφιες, τοπος καλλιτεχνων, μποεμ, συγγραφεων, στοχαστων και διανοουμενων, τοπος εμπνευσης και ρεμβασμου για ψαγμενους εραστες της ζωης, ασκει ακαταμαχητη ελξη στον επισκεπτη. Φθανοντας οποιαδηποτε ωρα της ημερας η ατμοσφαιρα ειναι μαγικη. Ανακαλυπτεις σε καθε γωνια μικρους παραδεισους που θες να τους παρεις μαζι σου φωτογραφιζοντας τους.

Σκηνικο που σου κοβει την ανασα. Η αριστοκρατικη ατμοσφαιρα αλλων εποχων σου προσφερεται μεσα απο παλατια, απο μεγαλοπρεπεις ιστορικες κατοικιες παλιων Ευρωπαιων ευγενων με ατελειωτους κηπους ,τα χρωματα των οποιων ανακατευονται με την περιρρεουσα ατμοσφαιρα και σου στελνουν γιορτινα μηνυματα.

Το δραματικο σκηνικο της Αιτνας δεσποζει παντου. Απο την Αιτνα δεν κρυβεσαι οπου κι' αν βρισκεσαι. Σε κοιταζει σκεπτικα καπνιζοντας τους καυμους της μερα- νυχτα παιζοντας με τους φοβους σου για το ηφαιστειο που κρυβει στα σωθικα της και που ειναι ιδιο με το δικο σου αφου το αιμα σου κοχλαζει απο καυμους οπως η φλεγομενη λαβα της.

Η Castelmola χαιδευει την Ταορμινα απο ψηλα , ουσιαστικα ειναι η ραχοκοκκαλια της κι η Παναγια των βραχων την προστατευει απο το κακο ματι. Απο την Castelmola ατενιζεις θαλασσινες δαντελλες να στεφανωνουν τους σμαραγδενιους κολπισκους του Mazzaro, της Isola Bella και του Giardini Naxos. Κι' εκει σταματαει ο λογισμος σου. Ξεκουραζονται οι σκεψεις σου ατενιζοντας το απεραντο μπλε κι' ενα οριζοντα απροσδιοριστο που σμιγει καπου μακρια με το γαλαζιο του ουρανου.


Το βραδι το φεγγαρι περναει απο παντου αναβοντας τα φαναρια της πολης και καλησπεριζει στις γειτονιες και στις πλατειες τους Σικελους που φλυαρουν τραγουδιστα και ασταματητα.

Η φιλοξενια ειναι εσωτερικη αναγκη γι' αυτους τους ζεστους, γνησιους μεσογειακους ανθρωπους, εραστες της ευζωιας και της χαρας, με παλιακα συστηματα επικοινωνιας και αξιες ζωης.

Το Ελληνικο στοιχειο εχει αφησει στην Ταορμινα, οπως και σ' ολοκληρη την Σικελια , εντυπωσιακα ιχνη, σφραγιζοντας αιωνες τωρα με μνημεια πολιτισμου , εκκλησιες και Ελληνικες επιγραφες, ολο το νησι. Μεγαλουργησαν οι Ελληνες στη Σικελια και οι ντοπιοι δεν το αρνουνται αλλα το εκτιμουν και το σεβονται.

Να μη ξεχασω να αναφερθω στον Gerhard Schuler που μας φιλοξενησε στην αισθαντικη αλλων αιωνων, προγονων και προσωπικοτητων βιλλα του, τοπο spiritual και να ομολογησω οτι εχει τον καλυτερο ιδιωτικο κηπο στην Ταορμινα, οαση ηρεμιας και διαλογισμου. Ο Gerhard μαζεψε τα πιο σπανια φυτα και λουλουδια της Ανατολης και τα παντρεψε με τη μεσογειακη ελια , τα κυπαρισσια . και τις πορτοκαλιες. Τα φοινικοδενδρα και οι φραγκοσυκιες φλερταρουν με τις μπουκαμβιλιες, τις μανολιες και τις ορχιδεες. Οι κισσοι σκαρφαλωνουν παντου με περιεργεια και τα γιασεμια ξαπλωμενα στα κιοσκια λιποθυμουν στο χαιδεμα του ηλιου. Η λιμνη με τις σπανιες χελωνες και τα χρυσοψαρα ειναι οαση τις ζεστες ωρες της μερας και τοπος δημιουργικων στοχασμων και ρεμβασμου κατω απ' τ' αστρα.

Ενα γοητευτικο αδιασπαστο συνολο τοπου, προσωπων και τροπου ζωης η Ταορμινα που σε καλει ν'ανακατευτεις με τους αρτιστες του δρομου, να ονειρευτεις ακουγοντας μαντολινα, ταραντελλες του Ταραντα και της Καλαβριας , τραγουδια και σερενατες απο τον Dino Zullo στην πιατσα ix Aprile.

Στο Teatro Greco Αυγουστιατικη νυχτα σε βρισκει το φεγγαρι αλλοτε ν' απολαμβανεις τη Συμφωνικη Ορχηστρα της Ακαδημιας του Παλερμο σε μια μοναδικη παρασταση την BeatleSymphony, με τα γνωστοτερα τραγουδια των Beatles, διασκευασμενα σε συμφωνικα εργα κι' αλλοτε να λικνιζεσαι στην παρασταση Tango Sensual της Angelika Cholina Dance Theater.

Στον πεζοδρομο της Corso Umberto η Anna Corsini ζωντας σ'αυτον τον παραδεισο, εμπνεεται και ζωγραφιζει μονο αγγελουδια, τα ωραιοτερα αγγελουδια του κοσμου.


Ποσα πια να δεις, να γευτεις, να μυρισεις και να ονειρευτεις, αφου ολα εδω ειναι ερωτας
Αποχαιρετω τους νεους μου φιλους στην Σικελια που βοηθησαν τα μεσογειακα καλοκαιρινα μου ονειρα να γινουν πραγματικοτητα, ψιθυριζοντας λογια απο τραγουδια , σαν αυτα του νεαρου τροβαδουρου Mimi Sterrantino απο την Castelmola .

Woman's Voice

ΥΓ.Παλαιοτερη αναρτηση για την Ταορμινα της Σικελιας,η οποια αποτελει αγαπημενο τοπο ονειρικων διακοπων τα τελευταια χρονια!