Powered By Blogger

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΝΘΕΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ. ΝΟΜΟΣ 3089/2002

Παρενθετη μητερα οριζεται η γυναικα που κυοφορει βρεφος το οποιο προοριζεται για ατεκνο ζευγαρι που δεν εχει δυνατοτητα τεκνοποιησης.
Η παρενθετη μητροτητα αποτελει σημερα απαγορευμενη πρακτικη στην Ιταλια, την Αυστρια, Ισπανια, την Κινα ενω επιτρεπεται υπο περιορισμους στις ΗΠΑ, τη Γαλλια και την Γερμανια.
Στην Ελλαδα ο θεσμος της παρενθετης μητροτητας υφισταται απο το 2002, τοτε που ετεθη σε εφαρμογη ο σχετικος Νομος 3089/23.12.2002, ο οποιος επιχειρει να ρυθμισει θεματα σχετικα με την υποβοηθουμενη αναπαραγωγη.
Ο Νομος προβλεπει τον τροπο εφαρμογης αυτης της πρακτικης οσο αφορα το πλαισιο που θα γινονται αυτες οι επεμβασεις και τις τεχνικες που θα χρησιμοποιηθουν. Πρακτικα ,το ενδιαφερομενο ζευγαρι πρεπει να καταφυγει στο Πρωτοδικειο ( διαδικασια εκουσιας δικαιοδοσιας ) με το αιτημα να κυοφορησει μια αλλη γυναικα το γενετικο υλικο τους. Στο Δικαστηριο πρεπει να προσκομιζεται εγγραφη και χωρις ανταλλαγμα συμφωνια των μερων, με την οποια δηλωνουν οτι τα γονιμοποιημενα ωαρια που εμφυτευονται στη μητρα της κυοφορου δεν θα ανηκουν στην ιδια. Η παρενθετη μητερα δηλαδη δεν μπορει μετα τον τοκετο να διεκδικησει νομικα το παιδι που γεννησε γιατι αυτο ανηκει στην αιτουσα και στο συζυγο της. Ο ρολος της παρενθετης μητερας τελειωνει με τον τοκετο.
Βασικο χαρακτηριστικο του θεσμου ειναι, η ολη διαδικασια να μη περιεχει χρηματικη αμοιβη και η κανονικη μητερα και η κυοφορος να ειναι κατοικοι Ελλαδας.
Σχετικες αποφασεις που εχουν εκδοθει με θεμα τον θεσμο της παρενθετης μητερας μεταξυ αλλων ειναι: η αποφαση 678/2003 Μον. Πρωτ. Ηρακλειου, η αποφαση 224/2006 Μον. Πρωτ. Κορινθου.

Woman's Voice