Powered By Blogger

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Τι ειναι φωτογραφια; ειναι τεχνη, ειναι τροπος εκφρασης, ειναι τεχνικη, ειναι αναγκη να βγαλεις στην επιφανεια τον βαθυτερο κοσμο των ανθρωπινων συναισθηματων σου;

Σε μενα προσωπικα η φωτογραφια ασκει ελξη και γοητεια γιατι ουσιαστικα αυτο που φαινεται δεν ειναι αυτο που νομιζουμε οτι φωτογραφιζουμε αλλα αυτο που μονο εμεις βλεπουμε. Χρειαζεται φαντασια και εμπνευση για την αποδοση του ιδιου αντικειμενου που ενω την ιδια στιγμη μπορει να φωτογραφηθει απο ενα σωρο ανθρωπους το αποτελεσμα ειναι τοσες οπτικες οσα τα ατομα που το φωτογραφησαν.

Η φωτογραφια ειναι συνωνυμη με το ματι , γεφυρα με την τεχνη και μεσο διαφορετικης δημιουργικοτητας και επιτευγματος για τον καθενα απο μας με αποτελεσμα την αποκαλυψη της μοναδικης προσωπικης μας πραγματικοτητας.

Νομιζω οτι υπαρχει μια "ηδονη" στην ολη διαδικασια , να ελεγχεις και να σκηνοθετεις την καθε αναπαρασταση με τα δικα σου ματια, το δικο σου " αποτυπωμα ψυχης".

Αντιθετα ομως με τη ζωη που προχωραει μπροστα, η φωτογραφια σε γυριζει πισω.

Ουσιαστικα η καθε φωτογραφια ειναι "μια φορα και για παντα". Στοχασμος στο χρονο. Ολα αλλαζουν καθε στιγμη. Τα βλεμματα, τα προσωπα αλλαζουν συνεχεια. Τα τοπια αλλαζουν κι αυτα συμφωνα με τις εποχες ενω τα μνημεια κουβαλουν επανω τους τη φθορα του χρονου. Μια σπουδη και συγχρονως σπονδη στη φθορα αυτου του χρονου και ενωση με την αιωνιοτητα τη στιγμη του μαγικου κλικ που απομονωνει κομματι της ροης της ζωης. Το κλικ δεν ειναι μια τυχαια κινηση, ειναι η τελικη κινηση που περιλαμβανει μυαλο, ματι, συνειδηση και συναισθημα, γι' αυτο χρειαζεται εξοικειωση, αυτοπεποιθηση και αποφασιστικοτητα στο κλικ. Να κρατας την ανασα σου οταν ολες οι δυναμεις σου συγκλινουν να συλλαβουν σ'ενα κλασμα δευτερολεπτου το γεγονος. Γιατι μ'αυτο το μικρο κουμπι καταγραφονται τα γεγονοτα, οι χαρες, οι δυστυχιες, οι εκφρασεις, η διαχειριση του φωτος, των χρωματων και των καταστασεων. Ενω ουσιαστικα "τραβας" την πραγματικοτητα, οταν βλεπεις τ'αποτελεσματα αυτη η πραγματικοτητα ειναι ηδη παρελθον που σε καλει να ονειρευθεις, να νοσταλγησεις ολα οσα περασαν αλλα επιζουν της φθορας του χρονου.

Κι εδω βρισκεται ολο το μυστικο, αφου μ' ενα κλικ προσεγγιζεις ενα ανθρωπο, μια κατασταση, ενα χωρο και καλεισαι να βγαλεις στην επιφανεια μια ιστορια που δεν ειπωθηκε ποτε, ενα συναισθημα που προσπαθησε να κρυφτει απο καποιον , ενα χωρο που εκπεμπει χαρα η δυστυχια. Αυτη ειναι η ποηση της πραγματικοτητας της ζωης η οποια μεσα απο τη φωτογραφια αποτυπωνεται απολυτα και ρεαλιστικα.

Woman's Voice

Δεν υπάρχουν σχόλια: