Powered By Blogger

Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Ψ Υ Χ Η

Η λεξη ψυχη εχει διαφορετικο νοημα για καθε ανθρωπο. Αρκετοι υποστηριζουν οτι σημαινει μια αορατη διασταση της βιωματικης εμπειριας ενω συμφωνα με τη χριστιανικη θεολογια, η ψυχη ειναι η αϋλη υποσταση ενος προσωπου η οποια προηγειται της επιγειας παρουσιας του και συνεχιζει να υπαρχει και μετα το τελος αυτης της παρουσιας. Ειναι εκπληκτικο οτι η ψυχη μας- η αθανατη ουσια μας, με ολες τις ελπιδες, τα ονειρα μας και τις εικονες ενος αιωνιου κοσμου- εμπεριεχεται μεσα σε φθαρτα σωματα. Η ψυχη μας ειναι το αιωνιο κομματι του εαυτου μας που ζει καθε μερα μεσα στο σωμα μας.Κατα καποιο τροπο, η ψυχη ειναι η γεφυρα αναμεσα στο πνευμα και το σωμα και ο συνδετικος κρικος που ενωνει τα δυο αντιθετα. Η ενοτητα που δημιουργειται απο την ψυχη ειναι απαραιτητη για την ευτυχια της υπαρξης μας.

Το να τρεφεις την ψυχη σου σημαινει να υπακους στη συνειδηση σου. Η ψυχη δεν μπορει να τραφει αλλιως παρα μονο αν οι ανθρωποι διατηρουν μια ισχυρη συνειδηση την οποια εχουν μορφωσει και διαμορφωσει συμφωνα με τις παγκοσμιες και διαχρονικες αρχες της ακεραιοτητας και της προσφορας.

Τι περιλαμβανει αυτου του ειδους η ακεραιοτητα; την ψυχη ως την πρωταρχικη ουσια της αληθηνης μας φυσης,του πνευματικου εαυτου μας. Οταν ολα τα κομματια του εαυτου μας-η διαισθηση, τα συναισθηματα, οι αισθησεις, η συνειδηση, οι αρχες, οι συνηθειες- βρισκονται σε συγχρονισμο, τοτε η ψυχη γινεται η κυριαρχη δυναμη στην ζωη μας.Υστερα αρχιζει μια υπεροχη διαδικασια. Γιατι η ψυχη μπορει κατ' αυτον τον τροπο να αποτελεσει ενα νησι υπεροχης μεσα σε μια θαλασσα μετριοτητας. Κι' αυτη η μια ψυχη μπορει ν' αλλαξει ολοκληρη τη θαλασσα.

Ο συγχρονος ανθρωπος, μεσα στη δινη της καθημερινοτητας, χανει την επαφη με τον εσωτερο εαυτο του, με αυτο που οι περισσοτεροι ονομαζουν ψυχη. Η συγχρονη ανθρωπινη συνειδηση αναζητει τωρα την ψυχη της οχι επειδη ειναι καποια καινουργια μοδα αλλα επειδη ειναι κυριολεκτικα η μονη εναλλακτικη λυση επιβιωσης που διαθετουμε.

Αποσπασμα απο το Δοκιμιο "Εγχειριδιο της ψυχης",Richard Carlson/Benjamin Shield. Εκδοσεις Ελληνικα Γραμματα.

Woman's Voice

Δεν υπάρχουν σχόλια: