Powered By Blogger

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ

Οι Ελληνες φιλοσοφοι τον 4ο και 5ο αιωνα εκαναν την ευτυχια στοχο ζωης και ειναι οι πρωτοι που εθεσαν το ερωτημα , τι σημαινει να ειναι κανεις ευτυχισμενος. Στο αριστοτελικο ιδεωδες μιας καλης ζωης ( "βιος " ) , η ευδαιμονια πολλες φορες θεωρειται ευτυχια.

Η αναζητηση της ευτυχιας συνδεεται με την επιδιωξη και αυτη με την επιθυμια συνηθως για απολαυση, για καλυτερα πραγματα ,για ποιοτητα ζωης που ειναι θεμελιωδες δικαιωμα για ολους μας.Βεβαια το ζητημα της ευτυχιας ειναι καθαρα υποκειμενικο και δυσνοητο συγχρονως αφου και η εννοια της ειναι ασαφης και για μερικους ισως χιμαιρα και ουτοπια. Οπως ο τροπος με τον οποιο οριζουμε την πραγματικοτητα γινεται η πραγματικοτητα μας , ετσι και η αναζητηση της ευτυχιας χρειαζεται επιδεξιους χειρισμους και εργαλεια διαχειρισης της ζωης με μεθοδους και λυσεις διαφορετικες για τον καθενα.. Αυτα τα εργαλεια ειναι τα απαραιτητα εφοδια και οι ικανοτητες για δημιουργια ευτυχιας στο φυσικο ,συναισθηματικο, ψυχικο και πνευματικο επιπεδο της ανθρωπινης φυσης μας.

Η τεχνη και το τεχνασμα της ευτυχιας ειναι μια αλχημεια συνδυασμου ετεροκλητων στοιχειων με ανορθοδοξο τροπο , ωστε να επιτυχει κανεις το συγκεκριμενο προσωπικο επιθυμητο αποτελεσμα. Η αυτοβελτιωση, η αρμονια, η ισορροπια, η ανταμοιβη, η ολοκληρωση, η ηδονη, η δημιουργια, η αναγνωριση, η καταξιωση, οι παντος ειδους ζεστες οικογενειακες, συναισθηματικες, εργασιακες σχεσεις ειναι μικρες ευτυχιες. Κι' ενω στην Ανατολη οι βουδιστες λενε οτι η ευτυχια εξαρταται απο το μυαλο και οχι απο εξωτερικα γνωρισματα, απο την εθελοντικη λιτοτητα και τον ελεγχο των επιθυμιων, στη Δυση εικαζεται οτι τα genes(γονιδια ) κρυβουν το genie (τζινι ) της ευτυχισμενης ζωης. Λεγεται οτι η λειτουργια του εγκεφαλου μας ειχε και εχει τον αμεσο ελεγχο της ευτυχιας μας, αφου το γονιδιο 5ΗΤΤ εμπλεκεται στη δομηση του συστηματος της σεροτονινης και παραγει συναισθηματα χαρας .

Ας γινουμε ρομαντικοι και ας κλεισουμε αυτη τη μικρη πραγματεια με τα λογια του Nathaniel Hawthrone (Αμερικανου συγγραφεα του 19ου αιωνα ) ο οποιος εγραψε: Η ευτυχια ειναι μια πεταλουδα, που οσο την κυνηγας, βρισκεται παντα ενα βημα μπροστα, αλλα αν καθισεις κατω ακινητος, μπορει να ελθει να σταθει αναλαφρα επανω σου.
Ας ευχηθουμε μια μερα η ευτυχια να φθασει απροειδοποιητα σε οσους απο μας δεν εχει αγγιξει ακομη.

Woman's Voice

1 σχόλιο:

Kostas Skiadas είπε...

Διάβασα στό μπλόγκ σας μερικά από τά κείμενά σας, ένα έκ τών οποίων καί συγκεκριμένα τό “Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ” μού έκανε ιδιαίτερη εντύπωση γιατί παρουσιάσατε μέ πολύ ωραίο τρόπο ένα ζήτημα πού έχει τόση μεγάλη σημασία γιά όλους τούς ανθρώπους. Τό ζήτημα τής ευτυχίας.

Μέ τήν ευκαιρία αυτήν νά μού επιτρέψετε νά εκφράσω καί εγώ κάποιες απόψεις επί τού θέματος, οί οποίες νά είχαν ίσως ένα κάποιο ενδιαφέρον.

Όλοι κάποια στιγμή στήν ζωής τους έχουν νοιώσει ευτυχισμένοι. Τό άσχημο όμως είναι ότι αυτή ή ευτυχία ή οποία μπορεί νά προέρχεται από οποιονδήποτε τομέα, όπως τόν ερωτικό, δέν διαρκεί επ’ άπειρον καί συνήθως έχει περιορισμένο χρονικό ορίζοντα. Κατά συνέπειαν βρίσκεται κανείς στήν ανάγκη νά συνεχίσει τόν αγώνα γιά ανεύρεσή της, σέ μία αέναη προσπάθεια πού ή διάρκειά της κρατά όσο σχεδόν καί ή ζωή τού ανθρώπου. Κατόπιν αυτών θεωρώ ότι δέν πρέπει νά έχει κανείς υπέρμετρες φιλοδοξίες καί ούτε βεβαίως υπερβολικές απαιτήσεις από τήν ζωή, προκειμένου νά διατηρεί μιά κάποια ισορροπία καί όσο τό δυνατόν καλλίτερη ψυχική υγεία.

www.k-skiadas.com