Powered By Blogger

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2007

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΕΣΩΡΡΟΥΧΩΝ TRIUMPH

Τις τελευταιες μερες παρατηρησα στους δρομους της Αθηνας μια δηθεν...εξυπνη, στην ουσια ομως φθηνη και ακομψη διαφημιση της καλης εταιριας γυναικειων εσωρρουχων Triumph.


Τοποθετουμαι αρνητικα στην συγκεκριμενη διαφημιση την οποια χαρακτηριζω ακρως επικινδυνη αφου εξυπηρετει απολυτα και προνομιακα την ανδρικη νοοτροπια, διδασκοντας τη γυναικα οτι ο ρολος της-τουλαχιστον στη Ελληνικη κοινωνικη πραγματικοτητα- δεν θ'αλλαξει ποτε.


Υποβαθμιζοντας τη νοημοσυνη της γυναικας , η συγκεκριμενη διαφημιση την αντιμετωπιζει σαν σκευος ηδονης, υποχρεωμενη να εξυπηρετει τις ολιγολεπτες φαντασιωσεις του ανδρα, ερεθιστικα ντυμενη και με βλεμμα πολλα υποσχομενο.


Για ποιον ανδρα μιλαμε; γι'αυτον που υποτιθεται οτι ειναι manager, διευθυντικο στελεχος εταιριας και για τον οποιονδηποτε .......κυριο με λευκο πουκαμισο, ο οποιος υποκρινεται στο περιβαλλον του οτι βρισκεται, και καλα, σε......meeting.


Τι ωραια, και εις αλλα χειροτερα.


Οι γυναικειες οργανωσεις τι κανουν; το ΚΕΘΙ( Κεντρο Ερευνων για Θεματα Ισοτητας) υπαρχει;


Σας παρακαλουμε να ξυπνησετε και να ενημερωσετε οτι, αυτη η δηθεν πιπερατη και δηθεν απλοικη διαφημιση, ειναι ακρως επικινδυνη και αρνητικη αφου προσβαλλει παρανομα την προσωπικοτητα της γυναικας.


Τα δικα τους, δικα τους και τα δικα μας, δικα τους.
Γυναικες, φταιμε κι'εμεις.

woman's voice

2 σχόλια:

ΣΟΦΙΑ ΔΙΓΕΝΗ είπε...

ΠΟΣΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΧΕΤΕ! ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΑΚΟΜΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΥΝ ΔΥΣΜΕΝΩΣ ΤΟ ΡΌΛΟ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΒΛΕΠΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΤΟ ΑΝΔΡΙΚΟ ΑΡΩΜΑ- ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΚΑΛΟΓΗΡΟ ΚΡΕΜΑΣΤΡΑ...
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑ ΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΜΜΕ ΟΜΩΣ ΠΑΡΑΜΕΝΩ ΑΝΕΡΓΗ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΧΡΗΣΤΗΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΩ ΠΡΑΞΗ΄ΟΣΑ ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΑΝ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΟΥ?
ΣΟΦΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Κατ αρχήν πρέπει να σας πω πως δίστασα αρκετά για να στείλω το συγκεκριμένο σχόλιο, όχι ότι δεν συμφωνώ (το αντίθετο) αλλά στην ουσία αισθάνομαι ενοχλητικός με τις συνεχείς παρεμβάσεις και τοποθετήσεις μου. Πήρα πάντως κουράγιο διαβάζοντας το θέμα σας «blogs are memos to the world» και αποφάσισα να το στείλω. Δεν θα με πείραζε πάντως αν δεν δημοσιεύατε τίποτε από όσα σας γράφω, αφού την παρόρμηση να καταθέσω την άποψη μου θα την είχα φέρει σε πέρας έτσι και αλλιώς.
Αρχικά θέλω να καταθέσω πως διαφωνώ όπως προείπα με αυτού του είδους τις μεθοδεύσεις που εκμεταλλεύονται τις ιδιαιτερότητες των φύλων και τα συναισθήματα που πηγάζουν μέσα από αυτές όταν η φύση και οι περιστάσεις το επιτρέπουν. Θεωρώ πως η χειραγώγηση αυτού του είδους αποτελεί τμήμα γενικότερου σχεδίου επιβολής πάνω στον άνθρωπο και αρνούμαι πως υπάρχουν τέτοιας μορφής γενετικές διαφορές και ιδιαιτερότητες που να δικαιολογούν την μεταχείριση της γυναίκας με αυτό τον τρόπο. Το ίδιο θα υποστήριζα ακόμη και αν υπήρχαν, μιας και για τον ίδιο λόγο τα δικαιώματα των ζώων για μένα είναι ιερά και απαραβίαστα.
Σε αυτό που διαφωνώ και φοβάμαι είναι ότι με μια τέτοιας μορφής διαμαρτυρία, είναι σαν να παραδεχόμαστε πως η ευθύνη της γυναίκας σε αυτή την υποτέλεια είναι υπαρκτή εξαιτίας των γενετικών της διαφορών από τους άνδρες, και απλά πρέπει να την προστατεύσουμε και υπερασπιστούμε πάνω σε αυτό. Δεν θα διαμαρτυρόμουν μα θα μειδιούσα αν με προσφωνούσαν «ηλίθιο» ή «χαζό» μιας και ούτε το ένα είμαι ούτε το άλλο. Βέβαια υπάρχει και το θέμα του πρότυπου που περνάει στους νέους μα γι αυτό θα έπρεπε να επιλαμβάνεται η εκπαίδευση που δυστυχώς απουσιάζει προκλητικά. Συν τοις άλλοις με ανησυχεί το γεγονός ότι το πρότυπο δεν περιορίζεται μόνο στο να υποβιβάζει τις εμπλεκόμενες γυναίκες αλλά και τους άνδρες που τους θέλει να αποφασίζουν αν για παράδειγμα θα αγοράσουν ή όχι ένα, συγκεκριμένου τύπου, αυτοκίνητο αφού νωρίτερα το έχει χαϊδέψει με χάρη καλλίπυγος νεαρά.
Λυπάμαι και πάλι αν έχω γίνει φορτικός και θέλω πάλι να σας διαβεβαιώσω πως συμφωνώ μαζί σας, σε όσα γράφετε και υποστηρίζετε. Είναι μεγάλη παρηγοριά να συναντάς ανθρώπους που να δικαιολογούν την ιδιαιτερότητα που έχει πάρει η σκέψη μας μέσα σε ένα κόσμο που το συμφέρον και η ιδιοτέλεια έχουν ριζώσει επικίνδυνα και ανησυχαστικά.