Powered By Blogger

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

ΓΑΜΟΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ / ΤΗΛΟΣ / ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ειναι γεγονος. Προχθες 3 Ιουνιου στις 7 το πρωι στην Τηλο , ο Δημαρχος του νησιου τελεσε τους δυο πρωτους γαμους ομοφυλοφιλων ζευγαριων στην Ελλαδα. Εμεις δεν θα παραμεινουμε στο ερωτημα αν οι γαμοι αυτοι ειναι ακυροι, ακυρωσιμοι η ανυποστατοι αλλα ανεξαρτητα απο την νομικη πλευρα της υποθεσης θα αναφερθουμε στην κοινωνικη και ηθικη διασταση του θεματος.
Ο Καναδας, η Ολλανδια, το Βελγιο και η Ισπανια ειναι οι χωρες που θεσπισαν νομους και εγκρινουν τους γαμους των ομοφυλοφιλων.Η Γαλλια και το Λουξεμβουργο εχουν εγκρινει παραλληλα με τον παραδοσιακο γαμο και την εναλλακτικη λυση της ελευθερης συμβιωσης "partnership" στην οποια περιλαμβανονται ομοφυλοφιλα και ετεροφιλα ζευγαρια, αλλα μονο τα ζευγαρια αντιθετου φυλου δυνανται να τελουν γαμο.Παραλληλο συστημα με την ονομασια"registered partnership" ισχυει στη Δανια, Φινλανδια, Ισλανδια, Νορβηγια, Σουηδια, Σκωτια και Ελβετια.
Γνωριζουμε ολοι οτι η ομοφυλοφιλια δεν ειναι επιλογη αλλα σφραγιδα με την οποια γεννιεσαι και βαρυ φορτιο ζωης. Οι ανθρωποι αυτοι κουβαλουν στο DNA τους μια ιδιαιτεροτητα η οποια θα πρεπει να ειναι σεβαστη και οχι αντικειμενο χλευασμου και ρατσιστικων εκδηλωσεων. Οι αφορισμοι και οι δαιμονοποιησεις για τον διαφορετικο σεξουαλικο προσανατολισμο θα πρεπει να εκλειψουν. Η Ελληνικη κοινωνια καλειται να αντιμετωπισει με σεβασμο και σκεπτικιστικη διαθεση την αποφαση των συγκεκριμενων ανθρωπων να ζησουν επισημα με τον συντροφο της επιλογης τους. Κουβαλαμε αντιληψεις και προκαταληψεις που μας εγκλωβιζουν μακρια απο την πραγματικοτητα και μας τρεπουν σε απαξιωτικες επιθεσεις εναντιον ανθρωπων που αποφασιζουν να δηλωσουν και να νομιμοποιησουν τη διαφορετικοτητα τους.
Οι γαμοι που τελεσθηκαν στον Ελληνικο χωρο περιεχουν ενα σαφες μηνυμα και μια κραυγη διαμαρτυριας μιας σχετικα μεγαλης ομαδας ανθρωπων(περιπου 20%) του πληθυσμου, οι οποιοι θα πρεπει να αντιμετωπισθουν σαν ιδιαιτερη κατηγορια για την οποια θα ισχυσουν και ιδιαιτερες ρυθμισεις.
Το θεσμικο πλαισιο πρεπει ν' αλλαξει και αφου συνυπολογιστουν οι διαφορες παραμετροι- περα απο τα αναχρονιστικα στερεοτυπα- η πολιτεια να θεσπισει νομους που να εναρμονιζονται με τις κοινωνικες αλλαγες και τις κοινωνικες επιλογες των ανθρωπων. Ενδεικτικα θα αναφερουμε τους τομεις στους οποιους θα πρεπει να γινουν αλλαγες ωστε να περιλαμβανεται ενας ευρυτερος αριθμος προσωπων, οπως τα ομοφυλοφιλα ζευγαρια , δηλαδη
στην αποκτηση κοινης περιουσιας, στο κληρονομικο δικαιωμα, στο διαζυγιο, στην κοινωνικη ασφαλιση, στην υιοθεσια παιδιων και ενδεχομενως και σε αλλους τομεις που δεν ειναι της παρουσης τοποθετησης.
Απο πλευρας ανθρωπινων δικαιωματων το αρθρο 8 (δικαιωμα σεβασμου της ιδιωτικης και οικογενειακης ζωης) και το αρθρο 14 (απαγορευση διακρισεων στα δικαιωματα και τις ελευθεριες των ατομων) της Ευρωπαικης Συμβασης των Δικαιωματων του Ανθρωπου(ΕΣΔΑ), κατοχυρωνουν απολυτα την διεκδικηση επιλογης του διαφορετικου γενετησιου προσανατολισμου και το δικαιωμα σεβασμου της ιδιωτικης ζωης και δεν θα πρεπει να καταπατουνται.
Ειμαστε ολοι παροντες στις διαρκεις αλλαγες και στις κοινωνικες συμπεριφορες που διαμορφωνονται ραγδαια παγκοσμιως πανω σε ιδιαιτερες νοοτροπιες και μηνυματα , οι οποιες πρωτιστως ξενιζουν.
Μη ξεχνατε, ειμαστε πλεον πολιτες της παγκοσμιας κοινοτητας με ο,τι αυτο συνεπαγεται.Δεν επικροτουμε αλλα ανεχομαστε και σεβομαστε.

Δικτυακοι τοποι
http://www.lga-europe.org/
http://www.ipolnet.ep.parl.union.eu/ipolnet/cms/pid 1401
Woman's voice

Δεν υπάρχουν σχόλια: