Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2008

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ( ΕΔΑΔ ). Αποφαση υιοθεσιας παιδιου απο ομoφυλοφιλο ζευγαρι γυναικων.

Το Ευρωπαικο Δικαστηριο Ανθρωπινων Δικαιωματων ( ΕΔΑΔ ) στο Στρασβουργο, με την απο 22 Ιανουαριου 2008 αποφαση του επι της αιτησεως της ΕΒ κατα Γαλλιας, εκρινε οτι οι ομοφυλοφιλοι ανδρες και γυναικες εχουν δικαιωμα να υιοθετησουν παιδι.
Η αιτηση αφορουσε την αρνηση των Γαλλικων αρχων στην ΕΒ, νηπιαγωγο (ομοφυλοφιλη), η οποια απο 18ετιας συζει με μια αλλη γυναικα την Ρ, ψυχολογο, να υιοθετησει ενα παιδι, λογω του γενετησιου προσανατολισμου της και της ελλειψης του πατρικου προτυπου στη συμβιωση του ως ανω ζευγαριου.
Το Δικαστηριο Ανθρωπινων Δικαιωματων στο οποιο προσεφυγε η ΕΒ, απεφανθη οτι η αρνηση των Γαλλικων Δικαστηριων στην αιτηση της ομοφυλοφιλης γυναικας να αποκτησει ενα παιδι, ηταν παρανομη. Η παρανομια συνισταται , κατα την κριση του Δικαστηριου, στο γεγονος οτι με το επιχειρημα του γενετησιου προσανατολισμου ως αιτια αρνησης της υιοθεσιας, η Γαλλια ειχε παραβιασει το αρθρο 14 ( απαγορευση των διακρισεων ) και το αρθρο 8 ( δικαιωμα σεβασμου της ιδιωτικης και οικογενειακης ζωης ) της Ευρωπαικης συμβασης για τα Δικαιωματα του Ανθρωπου.
Με την πιο πανω πρωτοποριακη αποφαση του ΕΔΑΔ , επερχεται σημαντικη αλλαγη στην προσεγγιση της υιοθεσιας απο ομοφυλοφιλα ατομα (gay or lesbian ) αφου ο γενετησιος προσανατολισμος δεν ειναι πλεον λογος να αποκλειονται ζευγαρια του ιδιου φυλου ανδρες η γυναικες η και μεμονωμενα ατομα με διαφορετικοτητα γενετησιων επιλογων, απο το δικαιωμα να υιοθετησουν παιδια.
Η συγκεκριμενη αποφαση, σηματοδοτει μια στροφη στην νομολογια των Δικαστηριων σχετικα με τα οικογενειακα δικαιωματα, η οποια οφειλει να γινει σεβαστη απο ολα τα μελη του Συμβουλιου της Ευρωπης (CoE ) που εχουν επικυρωσει την Ευρωπαικη Συμβαση των Δικαιωματων του Ανθρωπου.
Δικτυακοι τοποι/ Ιστοσελιδες:
www.echr.coe.int
www.ilga-europe.org
www.hrw.com
www.hrea.org
Woman's Voice

Δεν υπάρχουν σχόλια: